Coert Peeters wint Almeers dictee

De dertiende editie van het Almeers Dictee is op 3 oktober gewonnen door Coert Peeters. Met vier fouten was de docent Nederlands de beste speller in Almere.

Vanaf links: Chris Wiersma, burgemeester Franc Weerwind van Almere en drie leden van het winnende team De Schoor.

Vanaf links: Chris Wiersma, burgemeester Franc Weerwind van Almere en drie leden van het winnende team De Schoor.

De dertiende editie van het Almeers Dictee is op 3 oktober gewonnen door Coert Peeters. Met vier fouten was de docent Nederlands de beste speller in Almere. Bij de teams won De Schoor. De vier teamleden maakten 53 fouten. Het gemiddelde aantal fouten van dit dictee was 21. Met zijn overwinning doorbrak Peeters de jarenlange hegemonie van Bernadet Timmer, Manon Mikkers en Theo Veenhof.

Het dictee, traditiegetrouw voorgelezen door burgemeester Franc Weerwind, werd dit jaar  geschreven door Chris Wiersma, directeur van de nieuwe bibliotheek in Almere. Hij produceerde een niet al te lastige, mildironische tekst over het Groot Dictee der Nederlandse Taal, het jaarlijkse tv-programma dat na 26 edities is gestopt. Daarin vroeg hij zich onder meer af of de NTR gelijk had wat betreft het archaïsche, […] oudmodische of square karakter van het dictee. Om de bokken van de schapen te scheiden, had hij nog enige beruchte przewalskiwoorden in de tekst gefrommeld, waaronder krambamboeli, vicedecaan en – ja hoor – przewalskipaard.

De organisatie van het Almeers Dictee was in handen van de gemeente Almere, in samenwerking met De Nieuwe Bibliotheek.

Reacties zijn gesloten.