Dicteepartij hekelt regeerakkoord

Wat vindt de Dicteepartij van het nieuwe Nederlandse regeerakkoord? Woordenlijsttrekker Marinus Woordenaar haakte na de inleiding al af. De Spelt interviewde hem.

Marinus Woordenaar spelt het regeerakkoord van Rutte III

Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

Wat vindt de Dicteepartij van het nieuwe Nederlandse regeerakkoord? Woordenlijsttrekker Marinus Woordenaar haakte na de inleiding al af. De Spelt interviewde hem.

Hebt u het nieuwe regeerakkoord gelezen?
Breek me de bek niet open. Die titel alleen al: Vertrouwen in de toekomst. Veel te makkelijk. Er zit geen enkele spellinguitdaging in. Waarom niet Policor jootsie hebben? Ik heb trouwens alleen de inleiding gelezen: een stortvloed aan spelfouten.

Was het zó erg?
Nederlanders moeten vooruit gaan. Nee: vooruitgaan. Dat begint in het hier en nu. Nee: in het hier-en-nu. Het ZZP-schap? Nee: het zzp-schap. CO2-uitstoot? Nee: CO2-uitstoot. Nee, nee, nee, nee! Moet ik nog doorgaan? Nou, nog eentje dan: We willen verantwoordelijkheid nemen en vooruit komen. Zal best, maar met zo’n spatie lukt vooruitkomen natuurlijk niet.

I&O Research zegt: ‘Eenderde van de kiezers is negatief over het regeerakkoord.’
Die peiling móét wel onbetrouwbaar zijn, want het is een derde – met spatie. De PVV-kiezers zijn er trouwens zéker negatief over. Wilders heeft gezegd dat islam niet één keer in het hele regeerakkoord voorkomt. Die omissie is inderdaad jammer, want velen weten niet dat je dat woord met een kleine letter schrijft. Maar wat erger is: dictee en spelling komen er ook niet in voor.

Er staat wel iets in over genderneutrale overheidscommunicatie. Goed idee?
Geenszins. Als je niet weet of je met een prostitué of prostituee te maken hebt, weet je toch niet wat je kunt verwachten? Genderneutraliteit is ook funest voor dicteewoorden als fietsster, skiester en waterpoloster.

Het heet ‘Vertrouwen in de toekomst’. Waarom niet ‘Policor jootsie hebben’?

Iedereen moet straks het Wilhelmus leren.
Uitstekend plan. Heerlijk, al die archaïsche woorden. In dictees staan oude naamvallen, respecthoofdletters en andere instinkers, zoals je die ook in ons volkslied aantreft: van Duitsen bloed, tot in den dood, mijn schild ende betrouwen, God mijn Heer, t’aller stond. Zo leert iedereen beter spellen, en stromen de dicteezalen weer vol.

Rutte heeft gezegd: ‘De gewone normale burger gaat erop vooruit.’
Fijn, maar zijn kennis van synoniemen gaat er niet op vooruit. Ooit een niet-gewone normale burger ontmoet? Die Rutte roept maar wat. Hij heeft ook tegen zijn mede-VVD’ers gezegd: ‘Wij waren altijd al een groene partij.’ Onzin. Ze weten amper wat groene spelling is en zijn zo wit als hun boord.

Tot slot: waarschijnlijk komt er een minister voor Klimaat en Energie.
Dan hoop ik maar dat die minister alle energie in een beter spellingklimaat stopt. Mag ik uw verslag vóór publicatie weer even controleren op spelfouten?

Het regeerakkoord kunt u zelf hier nalezen.

2 reacties

  1. Een vlijmscherpe analyse van het regeerakkoord! Ik vermoed dat Rutte met zijn ‘gewone normale burger’ een voorbeeld van een epizeuxis heeft willen geven.