Dark horse duikt op in Twente

Zeg nooit dat je Rijssen-Holten een mooi dorp vindt. Rijssen is een stad, met een fraaie buitenplaats voor culturele evenementen. Daar vond op donderdag 7 december het dertiende Dictee van Rijssen-Holten plaats.

Rijssen 2017

Elbert Dijkgraaf (l) schoot de hoofdvogel af in Rijssen-Holten.

door Jeroen van Heemskerck Düker  |  Foto’s: © Joke Stevens

Zeg nooit dat je Rijssen-Holten een mooi dorp vindt. Rijssen is een stad; de plaats telt bijna 33 duizend inwoners, kreeg al in 1243 stadsrechten en vormt een christengordelenclave in het overwegend katholieke Twente. Die wijze les kregen de onnozele buitenpoorters ingepeperd tijdens en na het dertiende dictee van de stad op donderdag 7 december. Daarnaast leerden zij dat de Twentse stad een flinke groep aimabele taal- en cultuurminnaars kent en dat Erna Schuitemaker – veelvuldig winnaar van het evenement – ook weleens buiten het podium kan vallen.

Voorlezen is een kunst
Les twee: ga er niet van uit dat alles wat een burgemeester zegt, correct is. Zo kan een man als Arco Hofland, al vanaf 2010 Rijssens burgervader, spreken over gefolieerde stemmen als hij gevoileerde stemmen bedoelt, of influenza waar een influencer bedoeld wordt. Die spraakverwarring maakte de opgave voor de dicteeschrijvers dit jaar extra moeilijk. En eenvoudig was het toch al niet: Margreet Koster had een stevige tekst voorbereid over misleiding in de reclame. Een mooi verhaal met hilarische voorbeelden die voor iedereen herkenbaar zijn. Feelgoodreclame reduceert het wereldnieuws tot sinecures, aldus Koster, waarna schriele guerrillakrijgers plots getransformeerd lijken tot stoere brandweermannen, onverwacht appetijtelijk en verre van laag-bij-de-gronds. Haar onderwerp bood ruimte voor op-en-top verzorgde vloggers en geyoutubede personages die als gerecruite rolmodellen stiekem make-upmerken van grote fabrikanten aanprijzen.

Zupthen 2017

Wino Sijm met zijn tweede prijs in Zutphen (2017). Fotograaf onbekend.

Wino kan winnen
Zeg nooit dat accountants louter cijferfetisjisten zijn. Elbert Dijkgraaf toonde overtuigend aan dat taalgevoeligheid ook in zijn beroepsgroep voorkomt. Met slechts 17 fouten veroverde hij de eerste prijs in de beproeving van Margreet Koster. Het zilver ging naar Corina Haase (19 fouten), de derde prijs was voor Gerda de Rooij (22 fouten). De prijswinnaars bleven daarmee ruimschoots onder het gemiddelde van maar liefst dertig fouten.

Bij de buitenregionale deelnemers werd het ook spannend. De usual suspects Bert Jansen en Jeroen van Heemskerck Düker vochten om de eerste plek. Bert won met zeven fout, Jeroen had er acht. Maar pal achter hen ging het brons naar een technisch schrijver uit Zutphen, die na het dictee in zijn woonplaats onlangs al verraste door de onverwoestbare Marry Potjes nét niet te verslaan. In de weelderige Rijssense buitenplaats Het Parkgebouw zette deze man – na twee opvallende scores niet langer een dark horse – opnieuw een uitstekende prestatie neer met maar negen foutjes.

Wino Sijm. Onthoud die naam. En wil je hem verslaan? Kom dan volgend jaar naar het Parkgebouw in Rijssen. Mooie omgeving, aardige mensen, knappe directrice, goed barpersoneel, pittig dictee. Je krijgt ook nog een mooi notitieboekje cadeau. Zonder meer een aanrader.

2 reacties

    • Ik heb mijn eigen principes verloochend door in eerste instantie directeur te schrijven, naar aanleiding van de discussie die aan de toog ontstond. Nu heb ik het toch maar aangepast. Ze is inderdaad veel te leuk om een mannelijke beroepsaanduiding te krijgen.