Geen Deventer Dictee in 2015.
Een groot verlies voor dicteeland kondigt zich aan: het Deventer Dictee houdt ermee op. Organisator Karlijn Ribbers, die het stokje twee jaar geleden overnam van oprichter Alex Zwalve, laat weten dat de tijd haar ontbreekt. Kennelijk is er niet een ander – in de gemeenteraad of Rotaryclub – opgestaan om de organisatie ter hand te nemen van wat wel ‘de moeder aller dictees’ genoemd is.
Daarmee komt een onverwacht eind aan een succesreeks. Vanaf 2001 is het Deventer Dictee elk jaar gehouden in het elegante stadhuis van de Hanzestad. De laatste twee jaar week men uit naar de plaatselijke schouwburg, gedwongen door de verbouwing van het stadhuis. Het evenement ontwikkelde zich, dankzij de inspanningen van Zwalve en zijn kompaan Bastiaan Mokkink, al snel tot een geduchte topper. Wie iets wilde voorstellen in Orthografië, kon niet wegblijven. Als gevolg van de wie-wint-die-schrijftregel (de winnaar had de opdracht de tekst voor de volgende editie op te stellen) werden de specialisten in de afgelopen jaren vergast op extreem moeilijke, bijzonder fraaie invulteksten van Vlaamse kanonnen als Edward Vanhove en Joost Verheyen. Foutscores van in de twintig waren geen uitzondering. Ook de liefhebbers konden genieten van een pittige oefening waarover steevast lang nagepraat werd.
Webstek
Een tweede aspect dat dit festijn bijzonder maakte, was de website. Alex en Nicol Zwalve waren de hoeders van een enorme dicteeverzameling die via de website van het Dictee ontsloten was. Nadat zij zich – ook al uit tijdnood – terug hadden getrokken, heeft Dictees.nl deze collectie overgenomen en aangevuld. Nog steeds nemen wij deze taak zeer serieus; wij proberen elk dictee in Nederland en Vlaanderen op te nemen in de databank. De webstek waarop u zich nu bevindt, is in zekere zin de erfgenaam van de Deventer pioniers.
Het zou kunnen lonen bobo’s, taalfetisjisten en Rotaryleden in Deventer te benaderen en het belang van het Dictee te benadrukken. Niet alleen voor de liefhebbers, ook voor de promotie van de stad en – wie weet – voor een goed doel. Misschien is het nog niet te laat. Wij houden u op de hoogte.