Na het gebed: tzatziki met ravigotesaus

Na spannende voorrondes in december traden de toppers op dinsdag 13 januari aan voor de finale van het Groot Gomarusdictee in Gorinchem.

Een jeugdige deelneemster luistert naar de eerste zinnen van het dictee.

Gomarus 2015

Een jeugdige deelnemer is nog vol hoop bij aanvang van het dictee.

Door JvHD

Voor buitenstaanders is het even wennen: een dictee dat wordt begeleid door Schriftlezing en gebed. Zo doen ze dat nu eenmaal op de Gomarus, de reformatorische school in Gorinchem. Na spannende voorrondes in december traden de jeugdige toppers op dinsdag 13 januari aan voor de finale van het Groot Dictee. Vmbo’ers, havoërs en vwo’ers, enkele docenten en zelfs een paar belangstellenden – in hun eigen categorie – vulden de aula.

Bij elkaar zaten er ruim tachtig deelnemers om elf uur ‘s ochtends met de pen in de aanslag. De organisatoren hadden alles piekfijn in orde, tot een rolletje pepermunt met Gomarusopdruk aan toe. Maar noch zij, noch de aangeroepen hemelbaas konden voorkomen dat twee buitenstaanders getroffen werden door fileleed. Het dictee was al een eind op streek toen de ongelukkigen alsnog arriveerden en halverwege de vijfde zin konden meeschrijven. Voorlezer Van der Vlies kweet zich onverdroten van zijn taak, zoals verwacht mag worden van een SGP-politicus met drie decennia Kamerervaring.

Opperste concentratie als ir. Van der Vlies voorleest.

Opperste concentratie als ir. Van der Vlies voorleest.

Anderhalf dictee
Hij kreeg meer werk dan verwacht, want men besloot speciaal voor de twee laatkomers de gehele eerste helft van het dictee nogmaals voor te lezen. Dat de gehele zaal vol pubers daarbij muisstil bleef, mag gerust een wonder heten. De discipline van de dicteekanjers was ongekend. Ook na onsmakelijke, lastige frasen als ‘tzatziki met ravigotesaus’ en ‘locomotieven met ladingen ethyleen’ bleef het verwachte gekwetter uit. En na deze pittige exercitie pakten de leerlingen – na een lang uitgesponnen Schriftlezing en een gebed – hun broodtrommeltjes en wachtten de uitslag af.

Die kwam verrassend vlot, na een tweede gebed. Bij de vmbo-scholieren zegevierden Hennieke Meijer en Maira Nagel Pellegrom. Harm Averesch behaalde de eerste positie bij de havo-onderbouw. Leerlingen van de onderbouw schreven alleen de oneven zinnen van het dictee; een slim idee voor dit soort evenementen. Voor de bovenbouw had een shoot-out de doorslag moeten geven, maar door een misverstand belandden Rien Boer en Inge van der Schagt toch beiden op het podium. Economiedocent Ottevanger en vader Van Dijk sleepten eerste prijzen in de wacht in de categorieën personeel en ouders. Bij de buitenstaanders won Pieter van Diepen uit Leiden met één fout.

Winnaars in de leerling- en personeelklasse op het podium.

Winnaars in de leerling- en personeelklasse op het podium.

Spes patriae
Scholen kunnen een voorbeeld nemen aan dictees zoals het Gomarusdictee. De leerlingen meten zich op hun eigen niveau met volwassenen en stijgen daarbij soms tot grote hoogte. In Wezep hebben we eveneens de spes patriae aan het werk gezien. Het grote voorbeeld blijft nog altijd het Quadraamdictee in Duiven, dat een dictee hield op vier niveaus (1F tot en met 4F) en daarvoor heel mooie teksten leverde. Helaas is dat evenement in 2014 niet doorgegaan. Misschien even overleggen met de mensen uit Gorinchem?

Reacties zijn gesloten.