Dicteerobot is nog niet feilloos, bewijst Margreet Koster

Een primeur in Dicteeland: voor het negentiende Dictee van Rijssen-Holten hielp ChatGPT de auteur in haar brainstormsessie. Wordt het nog wat met ChatGPT?

Rijssen-Holten 2023

Bibliotheekmedewerksters houden een oog in het zeil tijdens het dicteren

door Jeroen van Heemskerck Düker

Voor haar zestiende dicteetekst in Rijssen dacht communicatie-expert Margreet Koster het zich voor een keertje gemakkelijk te maken. Ze schakelde kunstmatige intelligentie in. Dat leek een lumineus idee, want zoals Koster in de tweede alinea van haar uiteindelijke tekst poneert: ‘Zo bespaar je langzaamaan veel tijd en handel je een gemiddelde werkdag op z’n janboerenfluitjes af, al schuifelend in je majestueuze nieuwe mocassins.’ Haar virtuele assistent leverde helaas geen bruikbare tekst, maar Koster kon hem prima inzetten ‘als een collega om mee te brainstormen’.

En zo kwam het dat de 35 deelnemers aan het negentiende Groot Dictee van Rijssen-Holten zich op 12 december bogen over een primeur: het eerste dictee waarvoor AI werd ingezet. Burgemeester Jurgen van Houdt, passend voorzien van vervoegde achternaam, mocht het voorlezen. Hij had er wel lol in, maar of dat voor de meeschrijvers ook opging, is de vraag. Het was zwoegen in de bibliotheek van Rijssen.

I-bankieren

Toch waren de resultaten bemoedigend. Komt het door de ervaring van de deelnemers, van wie velen al jaren trouw meeschrijven? Of ligt het aan de voorliefde van de ervaren Margreet Koster voor bekende instinkers als consciëntieus, kant-en-klaar, broodjeaapverhalen en rapaille? Hoewel er ook lastige woorden als i-bankieren en sjoege in de tekst waren verwerkt, wist het deelnemersveld het gemiddelde op 17 fouten te houden – laten we het niet mooier maken dan het is: toch nog ruim een derde. En de podiumkandidaten deden het uitstekend: na een barrage ging de eerste prijs naar Robert van de Maat, die Corine Haase naar het zilver verwees. Beiden maakten tien fouten. Ook om plaats drie moest worden gestreden. Erna Schuitemaker nam het op tegen Dick Sanderman, die net als zij elf fouten scoorde; Sanderman haalde het brons.

Rijssen-Holten 2023

Het podium in Rijssen: Dick Sanderman (derde plaats), winnaar Robert van de Maat en tweedeprijswinnares Corine Haase

Wat betekent dit vooralsnog mislukte experiment in het oosten van Nederland voor de dicteewereld? Margreet Koster zette de eerste stap op een weg waarvan niemand weet waartoe die leidt. De redactie van Dictees.nl volgt de route met belangstelling.

Foto’s: bibliotheek Rijssen-Holten

3 reacties

  1. Helaas Jeroen, je bent verkeerd geïnformeerd. Ik schreef dit dictee juist helemaal niet met ChatGPT. Het ging er inhoudelijk wel over maar dat is iets anders. Uiteraard hebben we voor de grap geprobeerd of Chat het dictee even kon maken maar dat was kansloos. Dus ook dit dictee heb ik volledig zelf geschreven.