De Groningse tekstschrijver Bert Koster wandelde op 10 november naar de herberg in zijn woonplaats Middelstum om mee te schrijven met de jubileumeditie van het Grootscheeps Scheepsdictee. Op zijn eigen website beschreef hij zijn ervaringen. Zijn column verdient een breder publiek, dus publiceren wij hier de integrale tekst.
Door Bert Koster
Onlangs werd ik geprikkeld door onderstaand bericht: 10 november om 15.00 uur: Hoogeland-dictee (zaal Herberg “In de Valk” open om 14.30 uur). Hilarisch spellingsplezier op zondagmiddag. Thema: Middelstum in de tijd van Asterix. Presentator: Meindert Schollema, burgemeester van Pekela.
Koren op de molen van iemand die veel schrijft dus uiteraard heb ik mij voor dit evenement opgegeven. Wel enigszins bevreesd natuurlijk. Want voor iemand die pretendeert tekstschrijver te zijn ligt de lat allicht wat hoger dan voor een huis-tuin-en-keukenschrijver. Maar gepokt en gemazeld met een flinke dosis zelfspot toch maar besloten de strijd aan te gaan. Gelukkig stelde organisator Bob van Dijk mij direct al enigszins gerust met de mededeling dat iedereen die minder dan honderd fouten zou behalen al eeuwige roem verdiende. En aan die norm voldeed ik gelukkig ruimschoots. En met mij de overige kleine veertig deelnemers.
Familiegeschiedenis
Burgemeester Meindert Schollema van de gemeente Pekela gaf een mooie introductie over de geweldige locatie waar het dictee zich afspeelde. Op het perkje voor de herberg kon je prachtig zijn familiegeschiedenis overzien. Mooi om te horen. De volzinnen die hij vervolgens uitsprak waren nog mooier om aan te horen maar veel moeilijker om aan het schrijfpapier toe te vertrouwen. Na de tekst eenmaal gehoord te hebben brak mij het klamme angstzweet reeds uit. Waar is hier de nooduitgang?! Maar uiteraard bleef ik gewoon dapper zitten.
Volzin
Om u een indicatie van het niveau van het dictee te geven volgt hier een voorbeeldzin waarvan ik hoop dat ik hem (na correctie) nu wel helemaal goed geschreven heb. Lees en huiver: Dagelijks hielden alle stamleden een bacchanaal waarbij ze van tevoren een volle ossenhoorn dronken van die beresterke soep waarin onder andere blaarkoppenuier, bizonentrecote en ballen van burlende edelherten; alles van de lokale streekproductenmarkt. Een prachtige volzin (razendknap dat je hem überhaupt kunt verzinnen) derhalve, maar bij mij goed voor meerdere fouten. Soms zelfs twee in een woord. Van één fout zou ik de burgemeester nog de schuld kunnen geven, want ik denk dat ik wat in de war raakte door zijn uitspraak. Maar dat zou flauw zijn natuurlijk. Lang leve de spellingscontrole derhalve!
Gelukkig zaten we met velen in hetzelfde schuitje. En gelukkig werd ik geen laatste. Maar toch moet ik maar even met de billen bloot want mijn aantal gemaakte fouten was hoger dan het gemiddelde. Dat dan weer wel. En, hoewel het natuurlijk helemaal geen wedstrijd was, aldus Bob, werd mij dat natuurlijk wel even ingewreven door mijn tafelgenoten (niet de minsten op taalkundig gebied gezien het aantal gemaakte fouten dat ze maakten). Ik zocht en vond troost in een (h)eerlijke Franse biologische wijn en enige prachtige gedichten van de jonge dichter Sascha Landkroon die met mooie dichtersvolzinnen de lachers op zijn hand kreeg.
Dikkedakken
En na die twee wijntjes zag ik het allemaal weer wat vrolijker in. Want in de werkwoordsvormen zaten (bijna) geen fouten, mijn tekstcontroleur scoorde onder het gemiddelde en veel fouten zijn via de spellingscontrole en Google wel te verhelpen. En dus verliet ik de herberg toch met een ruim gemoed. Het dikkedakken onder leiding van topkok Robin Stuitje liet ik aan anderen over. Ook al zou ik gewild hebben, voor mij was er geen plaats meer in de (uitverkochte) herberg annex bistro.
Uitdaging
Volgend jaar doe ik uiteraard gewoon weer mee. En ik eindig deze column met een leuke uitdaging. Als u denkt dat u het Nederlands goed tot heel goed beheerst en u denkt kans te hebben op een hoge klassering dan nodig ik u uit om de woorden die nu volgen door een ander voor te laten lezen. Mocht u meer dan de helft helemaal goed geschreven hebben dan denk ik dat u een goede kans heeft op een topdrieklassering!
Berenpelzen, havikenveren, taveerne, oliën, druïdetalent, bacchanaal, bizonentrecote, burlende, lumieren, berenburg, sliptong, bakkeljauw, miraculeuze, blocnotetje, broodjeaapverhaal, bravoure, feniks herrezen, potentiële, liflafjes, dinertje, topaccommodatie, virtuozen, rauwdouwers, ideeëloze bui, kardoen, doorsneemiddag.
Waarbij vermeld moet worden dat u door de uitspraak van de spreker gemaakt en gebroken kunt worden. Burgemeester Schollema kreeg voor zijn spreekkunsten in elk geval wel de nodige waardering van Bob en Albertien van Dijk. En bij dezen bedank ik dit supertrio voor een aangename middag in een toplocatie!
Uw leuke verslag is misschien wel bij u
een begin van een ‘dicteeverslaving’, je weet
maar nooit !
Toch zou ik ‘blocnoteje’ ( en niet blocnotetje)
schrijven…
vr.groet Bill van Beusichem
Meneer van Beusichem,
U heeft helemaal gelijk. Ik denk niet dat ik direct een dicteeverslaving heb opgelopen maar ik doe volgend jaar zeker weer mee. En ik hoop dan oprecht dat het mij lukt blocnoteje goed te schrijven!
Groeten Bert Koster