Cuijkse rampjes brengen topspellers niet van de wijs

Hoewel het thema van het Cuijks dictee allerhande narigheden in het vooruitzicht stelde, lieten de beste spellers zich allerminst van hun stuk brengen.

Deelnemers in afwachting van het Cuijks dictee. Foto: Huib Boogert

Josie Yalçin

Individueel winnares Josie Yalçin neemt de trofee in ontvangst

Hoewel het thema van het dertiende Cuijks dictee, ‘Cuijkse rampjes’, allerhande narigheden in het vooruitzicht stelde, lieten de beste spellers zich op 12 november allerminst van hun stuk brengen. Winnares Josie Yalçin – in de categorie individuelen – zette met negen fouten een uitstekende prestatie neer. In de categorie buitenpoorters toonden Huib Boogert uit Goes en Pieter van Diepen uit Leiden hun grote klasse: ex aequo met nul fout. Die fraaie overwinningen staken scherp af tegen het gemiddelde van alle zestig deelnemers, dat met dertig fout misschien toch een klein rampje genoemd mag worden.

Cuijk 2013

Een tot in de puntjes verzorgde dicteeavond

Schriftjes
Voor de dertiende editie van het traditionele dictee week de organisatie uit naar het Merletcollege, wegens een grootscheepse renovatie van de schouwburg. Ook op deze nieuwe locatie was alles tot in de puntjes verzorgd, met fraaie naambordjes en een keurig voorgedrukt schrift om heel veel fouten op te schrijven. Die kwamen er bij vrijwel alle deelnemers, dankzij beruchte struikelwoorden als inderminneregeling, calèche, michelinmannetje, iriserende tatoeëringen, gefonduud en clandestiene Zwarte Pieten. Voorlezer Karel Janssen loodste met zijn uitstekende dictie het gezelschap rustig door de tekst, alsof hij werkelijk niet inzag wat er nu zo moeilijk aan was. Zelfs de bijna-blinde Michelle van den Berg kon het tempo op haar brailletoetsenbord prima bijhouden.

Cuijk 2013

De blinde Michelle van den Berg legt uit hoe zij meeschrijft met behulp van haar braillebalk.

Rampenoverzicht
Gewoontegetrouw had een groot deel van de deelnemers zich verenigd in teams, getooid met namen als Het tevreden hamlapje. De wisseltrofee, de Cuijkse dicteekei, ging naar het team van De Gelderlander. Het vier man sterke team scoorde gezamenlijk 89 fouten. De feestelijke prijsuitreiking, gepresenteerd door de beweeglijke directeur van BiblioPlus Paul van Royen, volgde na een wel erg lange pauze. De deelnemers werden daarin eerst getrakteerd op een presentatie van twee scholieren over hun Indiaproject, waarvoor zij geld inzamelen. Daarna volgde een interessant, maar rijkelijk lang overzicht van alle rampspoed die Cuijk in de vorige eeuw getroffen heeft. Watersnoden, branden en oorlogsschade, waren aan de hand van historisch beeldmateriaal aaneengeregen en werden getoond onder begeleiding van bepaald opgewekte ragtimemuziek.

Nulfoutendictee
De uitreiking van de – alweer traditionele – dicteekeien besloot de avond. Voor Pieter van Diepen was de trofee een originele toevoeging aan zijn uitpuilende prijzenkast, voor Huib Boogert was het een unicum: de beloning voor zijn allereerste nulfoutendictee. Een mooie aansporing voor alle dicteekeien in den lande!

Foto’s: Huib Boogert

6 reacties

  1. Ik meen dat het winnende team, de redactie van de Maaslandeditie van de Gelderlander, 89 fouten had, en dat runner-up Het Tevreden Hamlapje er 108 scoorde.
    Mooi eufemisme, de ‘beweeglijke’ heer Van Royen …

  2. Als ik had geweten dat het dictee toch wel gemakkelijker was dan de vorige jaren, had ik wel meegedaan.

  3. Frans, de calligrafeerders van de oorkondes – ik kreeg er ook een – hadden ongetwijfeld inderhaast je naam fout gespeld. Ook bij mij is het ze niet gelukt, terwijl het vooraf geproduceerde naambordje toch zo voorbeeldig correct was.