Edward Vanhove is de Schrijfwijze van 2021

Na een spannend dicteeparcours in de Koninklijke Bibliotheek legde Edward Vanhove beslag op de titel van Schrijfwijze 2021.

Schrijfwijzen spellingbee

Edward Vanhove (r) spelt een opgave in de laatste ronde, spellingbee

Dicteeveteraan Edward Vanhove uit Maaseik veroverde zaterdag 23 oktober de eretitel van Schrijfwijze – zeg maar de dicteekampioen van België. In een spannende mondelinge finale tegen zijn gebruikelijke rivaal Joost Verheyen hield hij het hoofd koel. Toen opperspeller Verheyen een klinker vergat in een eenvoudige opgave, klonk voor de oud-winnaar van het Groot Dictee het verlossende belletje: zilver voor ‘de kannibaal van Paal’, goud voor de man uit Belgisch Limburg.

In de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel nam Vanhove het op tegen bijna tweehonderd concurrenten. 69 ervaren spellingcracks wonnen begin oktober het dictee in een lokale bibliotheek en verzekerden zich daarmee van een finaleplaats. Daarnaast kwamen 130 finalisten naar Brussel die deelnamen aan het online dictee van de kranten De Standaard en NRC. De dicteetekst werd geschreven door Marthe Van Loy. Zij was een van de laureaten van de wedstrijd ‘Verhaal voor dictee’, die de organisatie Creatief Schrijven dit voorjaar organiseerde.

De voorrondes vonden plaats op vrijdagavond 8 oktober in meer dan zeventig bibliotheken over heel Vlaanderen. Daaruit kwamen zeventig winnaars, van jong tot oud. De krant De Standaard lanceerde een online dicteevariant. Die werd meer dan vijfduizend keer gespeeld. De 130 mensen die de beste score haalden op de online variant werden uitgenodigd voor de finale in Brussel.

Eau-de-colognetoets

Juryvoorzitter Ludo Permentier leidde het evenement in goede banen. Het verhaal van Marthe Van Loy, Bibliodate, speelde zich af tussen de boeken en bevatte woorden als detoxdiëten, eau-de-colognetoets en magellaanse.

Schrijfwijzen zaal

Deelnemers schrijven mee met het dictee in Brussel

Het gehele evenement bestond uit drie rondes. Allereerst was er een dictee in de traditionele vorm, waarvan de tekst werd voorgelezen die vervolgens letterlijk opgeschreven moest worden. De tweede ronde was een meerkeuzetest. Hierbij kregen de deelnemers drie schrijfwijzen van een woord aangereikt en moesten ze de juiste keuze maken. Met ieder juist antwoord verzamelden ze een letter waar een lang woord mee gevormd kon worden. Hoe meer goede antwoorden, hoe gemakkelijker het werd dit woord te raden.

Toch bleek de uitdaging groter dan verwacht. Geen enkele deelnemer vond het niet-alledaagse woord renaissanceschoonheid. Woorden die wel gevormd werden: reishandschoenen, senchatheekast en schoonheidsdeskundige. Ten slotte moest de derde ronde de winnaar opleveren. Dat was een zogeheten spellingbee, waarbij deelnemers een woord te horen kregen en dat ter plekke uit het hoofd voor het publiek moesten spellen. De drie rondes zorgden voor het nodige rumoer in het auditorium van de Koninklijke Bibliotheek. Edward Vanhove legde een foutloos parcours af. Hij kroonde zich op die manier tot Schrijfwijze 2021 en ging aan de haal met een exclusieve vulpen van Parker.

2 reacties

  1. De aanduiding van het aantal rondes is niet helemaal juist: de rondes die schriftelijk gespeeld werden, werden op de wedstrijdbladen expliciet genummerd van 1 tot en met 3. Ronde 3 was de ronde waarin het eigenlijke vormen van het anagram (of een zo lang mogelijk woord) centraal stond. Dus de ronde die de winnaar moest opleveren, was ronde 4 en niet ronde 3.

    Voor het overige, dank voor het samenstellen van deze reportage!

    • De tekst is – voor het grootste deel – aangeleverd door de organisatie. Kennelijk is er enige verwarring, maar de volgorde van de onderdelen moge duidelijk zijn.