Dicteecircuit komt aarzelend op stoom

Hoewel de herinvoering van coronabeperkingen nog voor tegenslag kan zorgen, lijkt de jaarlijkse stroom van dictees te herstellen. Inmiddels loopt de kalender aardig vol.

Bernadet Timmer

Bernadet Timmer heroverde de eerste plaats in het Almeers Dictee

door Jeroen van Heemskerck Düker

Na anderhalf jaar abstinentie kunnen de liefhebbers zich en masse storten op verscheidene evenementen die eindelijk de dicteekalender kleuren. In de aanloop naar de traditionele najaarsdrukte trokken dictees in september en oktober desondanks mondjesmaat publiek. Sterker nog: het roemruchte Zutphens Dictee liet na elf edities weten het bijltje erbij neer te gooien, waarmee het dicteecircuit in Nederland blijvend verarmd is.

Hoe dan ook, de uitgehongerde aficionado’s mochten voor het eerst in lange tijd afreizen naar gekende spellingfeestjes. Er waren edities van langlopende series als Hillegom, Almere en Krimpen, naast nieuwere evenementen als het Groot Dictee Heruitgevonden en een medisch dictee. Verrassend was het niet dat de usual suspects hun vertrouwde podiumplaatsen kwamen opeisen. Er bleef genoeg ruimte over voor nieuwe kampioenen.

Rododendrons in Almere

Burgemeester van Almere Franc Weerwind bleef struikelen over het woord rododendron. ‘Het wordt niet anders’, verzuchtte hij na het dictee dat hij op 6 september afnam aan zo’n veertig plaatsgenoten. Zijn sjibbolet paste wonderwel in deze editie. De tekst van lokaal journalist Robert Mienstra was immers gewijd aan de Floriade, een megalomane, peperdure expositie van planten en bloemen die in 2022 heel veel bezoekers naar de polderstad moet trekken. Mienstra schreef zowel inhoudelijk als technisch een keurige tekst. Met een gemiddelde van 18 fouten kwamen de deelnemers er genadig van af. De hoofdvogel werd afgeschoten door habituee Bernadet Timmer, de bedrijfsjournaliste van de gemeente die het dictee in het precovidum al drie keer achtereen won en in de vorige editie het zilver pakte. Zij maakte maar drie foutjes.

Rietvelds achtste

In Hillegom presenteerde de gelauwerde auteur Bram Rietveld het zestiende dictee van die plaats, het achtste dat hij zelf schreef. Op 19 september waagden zo’n vijftien durfals zich in de bibliotheek aan zijn pittige tekst. Ook hier waren het de veteranen die het podium bezetten, onder wie Rein Leentfaar en Marga Nieuwenhuizen.

Kees van den Brink

Winnaar in Krimpen: Kees van den Brink, die zijn trofee thuis fotografeerde

Een naamgenoot van Bram, Jos Rietveld (voor zover bekend geen familie), schopte het op 7 oktober tot de derde plek in het Groot Krimpens Dictee. Hij maakte 22 fouten in de tekst van Huib Neven. Die had het zijn publiek in De Tuytert dan ook niet gemakkelijk gemaakt, met voltooide deelwoorden als geoutsourcet en gejeremieerd, of lastige koppeltekens in kruip-door-sluip-door en no-goarea. De gepensioneerde communicatieadviseur Kees van den Brink legde beslag op de eerste prijs door zijn dictee in te leveren met maar negen fouten. Het Krimpens Dictee duldt net als Almere geen deelnemers van buiten, dus het bleef hier bij één categorie.

Vlaamse inhaalactie

In Vlaanderen sudderde het dicteeleven jarenlang op een laag pitje door. Daarin is verandering gekomen met de succesvolle reprise van een nationaal dictee door de vereniging Creatief Schrijven. Samen met de Vlaamse bibliotheken en dagblad De Standaard tuigde deze organisatie het toernooi De Schrijfwijzen op, dat dit jaar culmineerde in een grootse finale in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Een mooi voorbeeld voor de Nederlanders, die het na het gesneefde tv-dictee moeten stellen met een veel minder feestelijke radioversie op zaterdagochtend 6 november. Een bericht over het Vlaamse spellingfeest leest u hier.

Oktober sloot af met goedbezochte, mooie evenementen in Oegstgeest en Eemnes, met dicteetijger Bert Jansen in de hoofdrol. Ook daarvan vindt u op deze site de verslagen.

Reacties zijn gesloten.