Een fijn avondje in Hillegom

Na tien edities zijn de makers van het Hillegoms Dictee aardig bedreven geraakt in de kunst van het dicteeschrijven. Ook de elfde editie, die op dinsdagavond 8 september plaatsgreep, was een mooie oefening in spelvaardigheid.

Een zeer jonge deelneemster schrikt op bij het woord ‘anakoloet’. Foto: Björn Warmerdam

Hillegoms Dictee

Auteur en voorlezer Bram Rietveld. Foto © Björn Warmerdam

Na tien edities zijn de makers van het Hillegoms Dictee aardig bedreven geraakt in de kunst van het dicteeschrijven. Ook de elfde editie, die op dinsdagavond 8 september plaatsgreep, was een mooie oefening in spelvaardigheid.

Zo’n dertig mensen, van grasgroen tot extra belegen, vulden de Hillegomse bibliotheek. Die was recent lekker opgefrist, wat het gezelschap aanvankelijk monter stemde. Na de eerste zinnen van het dictee maakte de opgeruimde stemming plaats voor diep gepeins. Is het nou mafia of maffia? En wat is in hemelsnaam een eufonium? Auteur Bram Rietveld, die ondanks zijn jeugdige verschijning zichzelf al gepensioneerd bleek te hebben, verraste zijn gehoor met pittige alinea’s rondom het thema paardenrennen. Het Hillegomse taalfeestje maakt deel uit van de lokale feestweek, die georganiseerd wordt door de Harddraverijvereniging, vandaar.

Van links af: Jeroen van Heemskerck Düker, Pieter van Diepen, Olaf van Kessel en Bert Jansen. Foto © Ruud Acker.

Van links af: Jeroen van Heemskerck Düker, Pieter van Diepen, Olav van Kessel en Bert Jansen. Foto © Ruud Acker.

Vorig jaar kwamen op dit evenement plots verscheidene dicteetijgers uit den vreemde opdagen. Zij waren welkom, maar de organisatie was zo vriendelijk om stante pede een separate categorie in het leven te roepen voor de fanaten die dictees als hun hobby beschouwen. Dat kwam goed uit op deze elfde editie. In de groep van cracks – zoals de veelschrijvers in de bollenstreek aangeduid worden – haalden twee oudere heren een score van twee fouten. Vermoedelijk had de jury geen trek in een shoot-outronde. Men plaatste een rood streepje bij een niet-bedoelde spatie in het dictee van Bert Jansen, en verklaarde daarmee Jeroen van Heemskerck Düker tot winnaar. Zijn hopeloos ouderwetse spelling van eufonium was een van zijn missers. Pieter van Diepen bleef achter met vier foutjes.

Hillegoms Dictee

Winnaar Olav van Kessel. Foto © Ruud Acker.

Prijzen
Bij de Hillegommers belandde Marga Nieuwendijk op de derde plek met twaalf fouten. Tineke Hartman haalde met haar tien fouten het zilver. Verrassende winnaar was freelancevertaler Olav van Kessel uit Haarlem met acht fouten. Hoewel geen plaatsgenoot, kon hij meespelen in de reguliere klasse omdat hij niet deelneemt aan meer dictees. Een zegen voor de cracks, want deze man heeft wat in zijn mars.

2 reacties

  1. Dank voor deze mooie beschrijving van het 11e Groot Hillegoms Dictee!
    Op één puntje wil nog even ingaan. Dat de jury geen trek had in een shoot- outronde is zeker niet waar. Er was een lijst met 21 shoot-outwoorden. De afgelopen 2 jaar was er ook een shoot-out, weliswaar niet voor de 1e prijs.
    Beide juryleden waren van mening dat hier een spatie stond, temeer omdat de andere letters vrijwel aan elkaar geschreven waren. Wat bedoeld is laat ik graag in het midden:)