Favorieten houden stand in De Witte Dame

Honderd taalliefhebbers verzamelden zich maandag 25 maart in Abcoude. Onder hen de winnaars van vorig jaar. Auteur Bob Zevering deed er alles aan om het hen moeilijk te maken, maar slaagde hij daarin?

door Jeroen van Heemskerck Düker

Een volle zaal in Abcoude

De Lions Club Abcoude-Baambrugge liet niets aan het toeval over in het Groot Dictee, dat maandag 25 maart zijn vierde editie beleefde. Opnieuw mocht taalcoach en docent Bob Zevering een pittige tekst schrijven, die voor alle zekerheid door een Zeeuwse zelfbenoemde dicteetor werd gecontroleerd. En andermaal wist de club het sfeervolle hotel De Witte Dame te strikken om de honderd deelnemers onderdak te bieden. Samen met de komst van Peter van der Vorst als voorlezer was dat ruim voldoende om een succesvol evenement te garanderen.

Verenigingsleven

In zijn vierde dicteetekst liet auteur Bob Zevering zich inspireren door het verenigingsleven van Abcoude, waardoor hij diverse dicteepuzzels kon verwerken. Er zijn immers altijd clubjes die uit-en-ter-na een zwembad promoten, maar door onderlinge kinnesinne slechts kunnen hopen op een pyrrusoverwinning. En cultureel angehauchte verenigingen laten aficionado’s genieten van vileine cabaretiers en esthetische toneelstukken. Meer dan voldoende stof om het merendeel van de deelnemers op forse orthografische achterstand te zetten.

Peter van der Vorst, politicoloog, ex-presentator en tegenwoordig programmadirecteur van RTL 4, had geen enkele moeite met het dicteren van de invultekst. Alsof hij nooit iets anders gedaan had, droeg hij in vloeiende, goed gearticuleerde stijl het dictee voor. Echte tongbrekers had Zevering dan ook niet opgenomen. Wel kon de gemiddelde schrijver gemakkelijk uitglijden over geniepige constructies als aficionado’s van alle gezindten en de opeenvolgende zinnen aan het slot: ‘Houd rekening met de populariteit van het dictee. Meldt u zich daarom snel aan.’ Geen tongbreker, wel een breinbreker.

Het specialistentafeltje in De Witte Dame

Een koeiige agglomeratie

Het troepje liefhebbers van buiten de regio, dat telkenjare met veel plezier neerstrijkt in het voormalige stationsgebouw van Abcoude vanwege de sfeervolle ambiance, struikelde over onverwachte woordjes in de eerste alinea. Met name de koeiige blik van beesten in de lokale weilanden stelde de ervaren dicteeschrijvers voor een probleem. Moest daar nou een trema op of niet? Ook de schrijfwijze van AVG (de beruchte Algemene Verordening Gegevensbeheer, oftewel de privacywet) stelde de doorgewinterde dicteeschrijvers voor een probleem, omdat die afkorting niet in hun Groene Bijbeltje is opgenomen.

Dankzij de vlotte, professionele stijl van voorlezer Van der Vorst kon de propvolle zaal al snel opgelucht ademhalen. De indruk heerste dat het dictee niet overdreven moeilijk was geweest, maar dat bleek – zoals gewoonlijk – niet juist. De derde prijs ging naar Vincent Pijpers, die toch nog 15 fouten had gemaakt in de invultekst. Elias Woudenberg pakte het zilver met 12 fouten. En opnieuw ging de hoofdprijs naar de favoriet: Henny de Vries, winnares in 2018, veroverde de eerste plek met 9 fouten.

De winnaars poseren voor de foto. Uiterst rechts Randy van Halen, naast hem Henny de Vries.

Shoot-out

Ook bij de dictee-experts was de favoriet in de race voor de hoofdprijs. Jeroen van Heemskerck Düker, Bert Jansen en Randy van Halen maakten elk twee fouten in hun dictee en moesten in een shoot-outronde de rangorde bepalen. Dat verliep sneller dan gedacht. Bob Zevering liet het niet aankomen op een ellenlange serie orthografische problemen, maar presenteerde een lijstje algemene taalvragen. Bij de eerste vraag was het al raak. Randy van Halen, de winnaar van vorig jaar, wist als enige dat het woord van het jaar ‘blokkeerfries’ was en won daarmee opnieuw het Abcouder Dictee.

De echte winnaar van de avond was natuurlijk de stichting die geld inzamelt voor de bestrijding van taaislijmziekte. Die haalde met dit dictee maar liefst 2500 euro op.

2 reacties

  1. Beste Jeroen,

    een leuk verslag van onze geslaagde dicteeavond.
    Grappig bedacht, al is het woord ‘dicteetor’ niet opgenomen in het ‘Groene Boekje’ en als ik het goed heb begrepen, bestaat het woord dan niet! 😉