Frans Van Besien slaat dubbelslag

Vorig jaar moest dicteeveelvraat Frans Van Besien in Gent nog twee mensen voor zich dulden, maar op zondag 10 november 2013 haalde hij de schade dubbel en dwars in.

In het Klein Dictee der Nederlandse Taal in Gent versloeg Frans Van Besien routiniers als Herman Killens – de winnaar in 2012 – en Frank Denys. Hij maakte slechts drie fouten, waarvan er twee in één woord. En omdat hij tevens de beste Gentenaar was, won hij twee hoofdprijzen. Killens, uit Opwijk, greep met vier fouten net naast de eerste plek.

Het dictee trok zo’n veertig taalfetisjisten naar het oergezellige café Hotsy Totsy in de binnenstad van Gent. Het organiserende gezelschap De Wolven van La Mancha had opnieuw gezorgd voor een pittige tekst op basis van het thema urban legends, ofwel broodjeaapverhalen. Het dictee werd eerst integraal voorgedragen door schepen Tom Balthazar, daarna nam een Wolf het over om het zin voor zin voor te lezen. Aan de kleine cafétafeltjes, beladen met bollekes geuzelambiek, trappist en een enkele ordinaire pils, sloegen de schrijvers zich er moedig doorheen. En met een flink contingent geoefende spellers was het van tevoren duidelijk dat de uitslagen dicht bij elkaar zouden liggen.

Gent 2013

Nabespreking in Hotsy Totsy

Om de derde plaats moest dan ook post scriptum gestreden worden. Frank Denys, Stefan Acke en Raf Coppens – ieder met vijf fouten – bogen zich in de barrage over woorden als non-profit, vipdorp en nonouders.  Het laatste woord bezorgde Denys de derde plek. Daarna mocht de koffiemachine, die vanwege het lawaai tijdens het dictee buiten dienst was, weer aan en konden er verse biertjes doorkomen.

Foto: © David Van Hecke

1 reacties

  1. Mooi verslag! En gefeliciteerd, Frans, Herman (niet uit Opdijk maar uit Opwijk, Jeroen, tussen Brussel en Dendermonde), Frank, Stefan (de enige die ik niet ken) en Raf.