Haaksbergen gedenkt Cruijff met lustrumdictee

De auteurs van het vijfde HEN-dictee in Haaksbergen volgden thematisch de schrijvers in Papendrecht: op woensdag 18 mei bogen zo’n 55 deelnemers zich over de heldendaden van Nederlands beroemdste voetballer.

De winnares van vorig jaar, Ineke ter Beek, las het dictee voor

Haaksbergen 2016

Geconcentreerd publiek in Het Assink

door JvHD

Het zal eerder Cruijffs onnavolgbare taalkunst zijn dan zijn carrière, die hem tot een geliefd onderwerp maakt in dictees. De auteurs van het vijfde HEN-dictee in Haaksbergen volgden thematisch de schrijvers in Papendrecht: Johan Cruijff figureerde in alle acht alinea’s van hun lustrumtekst. Op woensdag 18 mei bogen zo’n 55 deelnemers zich over de heldendaden en het nachleben van Nederlands beroemdste voetballer.

Het schrijverscollectief, bestaande uit docenten van ‘Het Assink’, het lyceum waar het evenement plaatsgreep, maakte het zijn publiek niet gemakkelijk. Zo behandelde de tekst de godfather van de vaderlandse televisie, de blondgrijs gelokte spring-in-‘t-veld die smeuïg, maar af en toe in te geijld tempo de nieuwstijding van de autocue proclameert. En even later Johans onnavolgbare beeldspraak over geiten- of komijnekaas; taalgebruik waar menig neerlandicus eczeem van krijgt. Kortom, het was flink zweten voor de liefhebbers. En er was eer te behalen, want de winnares van vorig jaar, Ineke ter Beek, schreef niet mee. Zij zat voor de microfoon in de sportzaal van het lyceum om het dictee voor te lezen.

Haaksbergen 2016

Winnares Jansje van Dijk

Netjes verdeeld
Negen bedrijventeams streden om de overwinning in dit vijfde dictee van Haaksbergen, Eibergen en Neede. Naast hen trachtten achttien deelnemers de bokaal voor de beste individuele prestatie te veroveren. Dat lukte uiteindelijk Jansje van Dijk uit Eibergen. Met slechts 13 fout bleef zij iedereen voor. Bij de teams eindigde de strijd in een gelijkspel tussen Trios bv uit Neede en Post Tandtechniek uit Haaksbergen. Daarmee waren de prijzen netjes verdeeld over de drie dorpskernen van de gemeente. Vermeldenswaard is ook de prestatie van Anouk Somhorst, die de eerste prijs won in de scholierencategorie. Buiten mededinging schreef dicteetijger Jan Riefel mee. Met zes foutjes liet hij opnieuw zijn grote klasse zien.

Haaksbergen 2016

Een van de winnende teams toont de trofee.

Met het evenement wisten de Rotaryclubs van Haaksbergen en Neede 3000 euro bijeen te sprokkelen voor ISK Eibergen, een school die de eerste opvang van anderstaligen verzorgt. Een mooi doel, dat hopelijk ook op de opbrengst mag rekenen van de volgende editie. Het goedbezochte HEN-dictee verdient zeker voortzetting in de komende jaren.

Reacties zijn gesloten.