Haaksbergen is aardig voor wolf en tijger

Met een fraaie tekst over de terugkeer van de wolf bezorgde auteur Dik van der Meulen dicteeliefhebbers en -tijgers een aangename avond in Haaksbergen.

Haaksbergen

René Dijkgraaf uit Harderwijk neemt de speciale prijs voor dicteetijgers in ontvangst.

Door René Dijkgraaf

Het was verrassend: in het verre Haaksbergen van een lezing genieten in poëtisch Afrikaans. Amanda de Stadtler was uit Zuid-Afrika overgekomen om de opbrengst van het Dictee HEN (Haaksbergen, Eibergen, Neede) in ontvangst te nemen. Ze vertelde de vijftig aanwezige dicteeschrijvers gepassioneerd over het project Boektrommel: daarop gemik om nuwe en tweedehandse Afrikaanse boeke in te samel vir leerders, informele gemeenskappe en senior burgers. Het door de Rotary georganiseerde en door plaatselijke bedrijven gesponsorde dictee bracht voor dit prachtige doel maar liefst 3000 euro op.

Maar eerst moesten de deelnemers gemarteld worden met een lastige tekst over de terugkeer van de wolf in Nederland, hetgeen in het verre oosten van de Lage Landen tamelijk actueel is. AKO Literatuurprijswinnaar Dik van der Meulen is bepaald niet bang voor de grote boze wolf, zo bleek uit zijn prachtige en humoristiche verhaal. Hij maakt zich er bepaald niet met een jantje-van-leiden van af: de ideeën – en de whisky – vloeiden rijkelijk op het geanimeerde schrijfavondje dat hij met zijn broers hield, zo leerden we van een van die broers, die de honneurs waarnam. Deze werkwijze resulteerde in enkele kleine spelfoutjes in de tekst, maar bovenal in ronduit dichterlijke zinnen als: “Bij nadere beschouwing zijn het doorgaans slechts landbouwende rabauwen die hun wenkbrauwen fronsen en zelfs rouwen, omdat ze hun herkauwende karbouwen nu reeds als verloren beschouwen”.

Tijgervriendelijk
De twee aanwezige dicteetijgers, Jan Riefel en René Dijkgraaf, genoten van de uitstekend georganiseerde avond, die ook nog tijgervriendelijk was: er was zelfs een apart prijsje voor René, die Jan versloeg met consequenter geschreven leestekens, die verrassenderwijze bij de beoordeling bleken mee te tellen.
Het dictee werd gewonnen door Ineke ter Beek met 15 fouten, terwijl ook de school waar het evenement plaatsvond goed werd vertegenwoordigd: bij de jeugd won vwo’er Steven ter Beke, die op het Assink Lyceum in het vierde leerjaar zit. Zijn kennis van het Nederlands zal hem zeker van pas komen, want hij is van plan journalistiek of economie te gaan studeren.

Al met al was het een mooie derde Haaksbergense dicteeavond, met erg vriendelijke en talige mensen. Ik zou ook andere dicteenomaden aanraden eens naar Twente af te reizen: prachtige coulisselandschappen, pittoreske dorpen, leuk dictee!

3 reacties

  1. Dicteeschrijvers … [ditee]
    Ik had niet gekund, maar heb indertijd ook niet verder gelezen dan dat het voor lokale (met k) dicteeliefhebbers (aaneen) was.