In Castricum wint niemand van Schreuder

Voor de vierde keer op rij zegevierde Lilian Schreuder in de seniorenklasse van het Castricums Dictee.

Castricums Dictee

Een deel van de deelnemers aan het Castricums Dictee in de bibliotheek.

De orthografisch begaafde vertaalster Lilian Schreuder (67) liet zich in het Castricums Dictee niet uit het veld slaan door de geniepige vondsten van auteur Hanneke Klinkert. Met elf fouten mocht de dicteeveterane opnieuw de trofee mee naar huis nemen. De tweede prijs bij de senioren ging naar Minka van den Berg met dertien fout, de derde prijs was voor Marleen van Eijk met vijftien  fout.

Het Groot Dictee Castricum, dat op 2 december plaatsvond in de lokale bibliotheek, is een strijd van ouderen tegen jongeren. Voor deze editie kwamen 45 deelnemers naar de leeszaal; deels mensen van 55 jaar of ouder en deels scholieren van het J. P. Thijsse College en het Bonhoeffercollege. De tekst werd dit jaar weer geschreven door Hanneke Klinkert, oud-docente Nederlands van het Bonhoeffercollege in Castricum. Zij ging onder meer in op Een vlucht regenwulpen van Maarten ‘t Hart, dat in het kader van de actie Nederland leest gratis is uitgedeeld door de bibliotheek. De bekende schrijver Robert Anker, die ook docent Nederlands is geweest in Amsterdam, las het dictee voor.

Castricums Dictee

Rechts Suzanne Rozing, de winnares bij de junioren.

Het aantal gemaakte fouten was dit jaar aanmerkelijk hoger dan vorig jaar. Er zaten dan ook een aantal geniepige spellingproblemen in, zoals de hoofdletter bij de eigennaam Sint-Nicolaas en Zwarte Piet tegenover de kleine letter bij sint en piet. De junioren maakten ook dit jaar meer fouten dan de senioren. Wellicht kwam dat omdat er woorden in voorkwamen die jongeren niet dagelijks tegenkomen, zoals guirlandes en mecenas. Toch had de schrijfster ook rekening met hen gehouden door woorden als iPad en ge-sms’t op te nemen. Bij de prijswinnaars scheelde dat ruim tien fouten. Bij de junioren was de eerste prijs voor Suzanne Rozing met 22 fout, een gedeelde tweede prijs was voor Matty Meijer en Julya Groen die beiden 23 fouten maakten.

 

Reacties zijn gesloten.