Intussen, in Orthografië (2)

De laatste twee maanden van het jaar zijn gewoontegetrouw volgepropt met dictees. Voor de volledigheid een overzichtje van de evenementen die in de laatste weken niet de aandacht kregen die zij verdienen.

Twenterand

Winnaars in het laatste Twenteranddictee

De laatste twee maanden van het jaar zijn gewoontegetrouw volgepropt met dictees, verspreid over heel Nederland en België. Zelfs de reporters van Dictees.nl lopen er wel eens eentje mis. Voor de volledigheid – en uit respect voor dicteeauteurs en deelnemers – berichten wij hier over de evenementen die in de laatste weken niet de aandacht kregen die zij verdienen.

De laatste in Vriezenveen
Op dinsdag 24 november werd voor de dertiende en helaas laatste keer het Twenteranddictee georganiseerd door de Bibliotheek Twenterand. De titel Beste speller van Twenterand ging uiteindelijk naar Esther Starrenburg van Taalpunt Twenterand. Zij had 26 fouten. De tweede prijs ging in de barrage naar Jan Lindenhovius uit Den Ham en de derde plaats was voor Erik Schutmaat, de winnaar van de vorige editie. De Wisseltrofee Twenteranddictee – voor de teams – ging uiteindelijk naar de groep Rehobothschool in Vriezenveen. Ook vorig jaar wonnen zij die trofee, en dus mogen zij de beker nu houden.

Aan het dictee nam ook een groep vmbo’ers deel van Het Noordik in Vriezenveen. In deze groep kreeg Ronald Reuvekamp de eerste prijs overhandigd.

Markelo

Het team van Markelo wacht op de uitslag

Hof van Twente (Markelo)
Het team van Diepenheim was op 25 november voor de tweede achtereenvolgende keer de sterkste in het dictee tussen de kernen van de gemeente Hof van Twente. Het vijftal, bestaande uit Hans Roessink, Heleen Glas, Edward Oskam, Ary Braakman en Annemarie Oord maakte in totaal 226 fouten. Thuisteam Markelo (Mirjam Kolkman, Ingrid Eggink, Erna Leunk, Aletta Geuzinge en Dinant Eertink) werd eervol tweede met 267 fouten, terwijl Goor en Delden met elk 295 fouten de derde plaats deelden. Hengevelde werd vijfde met had slechts één foutje meer. Individueel was de Deldense Hiska Bakker zich de beste.

Van de meeschrijvers op de publieke tribune was routinier Jan Riefel uit Twello de beste. Op een gemiddelde van 55 fouten bevatte zijn dictee er slechts tien, waarmee hij zijn klasse weer overtuigend aantoonde.

Van der Maden

Rechter Felicia van der Maden won het Juridisch Dictee in Zwolle

Juridisch dictee Overijssel
Rechter Felicia van der Maden maakte slechts vijf fouten bij het eerste Juridisch Dictee Overijssel. Daarmee schreef zij de eerste editie van het dictee op haar naam. Zo’n tweehonderd hbo-rechtenstudenten van hogescholen Windesheim en Saxion deden mee aan het dictee. Zij namen het op tegen docenten, advocaten en juristen van de rechtbank Overijssel. Het dictee werd op twee plaatsen tegelijk gehouden, namelijk in Zwolle en in Enschede. Studente Sanne ter Heerdt maakte in Zwolle de minste fouten: acht stuks. In Enschede ging de winst naar student Boyd van Faassen en advocaat Dirk Sanderink.

UT-dictee Enschede
Paul de Kuyper, redacteur van UT Nieuws, had een pittige tekst klaargelegd voor de deelnemers aan het vierde dictee van de Universiteit Twente op woensdag 25 november. Dat bleek wel uit de scores: de winnares in de studentengroep, Titia van Dam, maakte twintig fouten. In het prominentenvak ging de oud-student Laurens Klein Kranenburg met de eer strijken met 18 fout. Beste medewerker werd UT Nieuwsredacteur Rense Kuipers (24 fout). In de categorie externen zette Rein Leentfaar een score neer waarover hij ongetwijfeld niet tevreden zal zijn: 15 fout. Net als in de vorige drie edities won hij daarmee wel een prijsje.

Voor de zestig deelnemers bleken vooral de vele eigentijdse woorden struikelblokken: yuppen, yetties en übernerds bijvoorbeeld, evenals fotoshoppen en gecopy-pastet.

Leiderdorp 2015

Dian van Gelder is dit jaar een vertrouwd gezicht bij vele dictees.

Veertiende dictee van Sint Anthonis
In het Dorpshuis van Ledeacker deden 52 deelnemers op 9 december mee aan het Groot Dictee Sint Anthonis 2015. Het team Hemithé kon zich met 48 fouten tot winnaar laten huldigen. De beste regionale deelneemster was Michelle van den Berg met acht fouten. Dian van Gelder uit Zoetermeer maakte één fout minder. Het door Piet Vloet geschreven dictee had dit jaar als centraal thema over het dorp Ledeacker, waar de parochiekerk afgelopen maandag op slot ging. De datum voor het vijftiende Groot Dictee Sint Anthonis is ook al gepland: 8 december 2016.

Reacties zijn gesloten.