Een live dictee met live lawaai

Op 3 december vond in heel Gent de Nacht van het Museum plaats. In het kader van dat evenement werd er ook een heus dictee georganiseerd in het Design museum aan de Jan Breydelstraat 5. Rein Leentfaar doet verslag.

Gent 2015

Opperste concentratie in het Design museum

door Rein Leentfaar

Op 3 december vond in heel Gent de Nacht van het Museum plaats. In het kader van dat evenement werd er ook een heus dictee georganiseerd in het Design museum aan de Jan Breydelstraat 5. Het is precies tweehonderd jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een feit werd onder Koning Willem I. Gent kleurt daarom oranje in 2015, waaronder ook het Design museum. In de tentoonstelling ‘Design Derby BE/NL 1815–2015’ worden van beide landen de beste ontwerpers en ontwerpen uit twee eeuwen verenigd.
Adjunct-directrice Bernadette De Loose en haar medewerksters Hannelore Van Hamme en Annemarie van der Ree zorgden voor een perfecte organisatie van het allereerste Designdictee.

Gent 2015

Het echtpaar Debbie en Dirk Bosmans leest het dictee voor.

De entourage
Het was een live dictee met live lawaai. Het museum was immers geopend en het was zoals gezegd stikdruk met bezoekers. Dat gaf wat extra ruis – het publiek zat in een niet-afgesloten ruimte – maar daar had iedereen in gelijke mate last van. Het aantal deelnemers viel wat tegen (zo’n kleine twintig), maar het enthousiasme en de sfeer compenseerden dat volledig.
Auteur dezes had het dictee samengesteld: een invuldictee met vijftig invulwoorden en een extra zin voor de specialisten met vijftien invulwoorden. De winnaar van het Groot Dictee 2013, Dirk Bosmans, en zijn kersverse echtgenote Debbie Marbus – u weet wel: van deBuren, dictee Brussel! – lazen het dictee met vuur en verve voor. De liefhebbers en de specialisten keken elkaars werk na en de jury heeft de beste resultaten nog even gecheckt.

Gent 2015

Nakijken aan de ‘keukentafel’

De tekst
De deelnemers werden verblijd met flink wat lastige woorden: suske-en-wisketaal, design-Nederlanders en -Belgen, art-decoperiode, bbp, sla-emmer, Louis XVI-meubelen en het alleraardigste trio welgevormd, goed gemaakt en bestverkocht. De vijftien woorden voor de specialisten vielen wel mee. Toch zaten er wat instinkers in met kleine en hoofdletters, waarbij in bepaalde opsommingen de keuze daarvoor wel consistent moest zijn met datgene, wat al voorgedrukt was … Ze moesten verder schrijven: dos-à-dosstoelen en rug-tegen-rug- of rug-aan-rugstoelen, een musée imaginaire, een einstein, haud passibus aequis en moutons de Panurge.

De uitslag
Aan het eind van de geslaagde avond mocht Bernadette de prijzen uitreiken en iedereen die vol enthousiasme had meegewerkt, bedanken. Er waren ook heuse Nederlandse deelnemers, zoals de alomtegenwoordige Dian van Gelder. Bij de liefhebbers won Laura Lynn Lanneau met 14 fouten (op 50 invulplaatsen) en haar vriendin werd nipt tweede. Jammer dat bij Jonne van Galen de specialistenfouten waren meegeteld tot 22, anders hadden we met haar 14 fouten een ex aequo gehad: altijd spannend!

Het aantal fouten bij de specialisten viel nog tegen: Frans Van Besien en Raf Coppens leverden toch een puike prestatie met elk negen fouten, Robert Joosen ging met zijn zeven fouten (op 65 invulplaatsen) met de overwinning aan de haal.

1 reacties