Groot Dictee 2.0

Het Groot Dictee op tv krijgt een geheel vernieuwde opzet. De editie van 2015 wordt een strijd tussen Nederland en België, met een nog grotere rol van de BN’ers en BV’s. Ook is er een nieuwe copresentator ingehuurd.

De nieuwe presentator Freek Braeckman

Philip Freriks

Philip Freriks dicteert in de Eerste Kamer

door JvHD

Na 25 afleveringen is de opzet van het Groot Dictee op tv drastisch veranderd. De producenten, wellicht geagiteerd na de matige kijkcijfers van de laatste editie, hebben de vermeende concurrentiestrijd tussen Vlaanderen en Nederland als thema gekozen voor een nieuwe spelstructuur. De Belgische BV’s worden gekoppeld aan de lezers van De Morgen, de Volkskrantinzenders nemen plaats in het tegenoverliggende vak, samen met de Nederlandse ‘prominenten’. Zo ontstaan er twee kampen van elk dertig dicteeschrijvers: vijftien geselecteerde spellingcracks en evenveel genodigden.

Niet langer wint de beste speller. Dat is vermoedelijk te saai voor een tv-show. In beide kampen wordt de winnaar gekoppeld aan de best presterende prominent. De twee teams krijgen vervolgens de opdracht tien woorden te spellen, en het beste team wint. Ook in de presentatie is een wijziging doorgevoerd. Martine Tanghe is weggezuiverd. In haar plaats staat op 19 december de Vlaamse televisiemaker Freek Braeckman naast Philip Freriks. In 2011 behaalde hij een gedeelde eerste plaats bij de prominenten met slechts vier fouten.

Ad Visser

Ad Visser

BN’ers en BV’s
De vijftien Nederlandse prominenten zijn dit jaar voor het merendeel afkomstig uit het mediawereldje: dj Eva Koreman, presentatrice Nicole Buch, jarenzeventigicoon Ad Visser (‘Toppop yeah!’) en journaalreporter Klaas van der Eerden bijvoorbeeld. Ook actrice Katja Herbers en topschaatser Koen Verweij, de regerend wereldkampioen allround, nemen plaats in het Nederlandse vak. Het Vlaamse kader kent meer variatie. We zien daar onder meer stand-upcomedian Bart Cannaerts, kunstenaar Fred Eerdekens en politicus Björn Rzoska, naast museumdirectrice Elvira Velghe, zanger Frederik Sioen en zakenvrouw Gratienne Sioncke.

Voorronde
De voorronde in de Volkskrant trok aanmerkelijk meer publiek dan voorheen. Bijna achtduizend mensen namen de moeite de vragen te beantwoorden; vorig jaar waren dat er nog geen drieduizend. Toch nam het aantal foutloze inzendingen amper toe. Dit jaar bleven er 124 meeschrijvers over met nul fouten. De lijst van vijftien uitverkorenen, naar goed gebruik netjes verdeeld in geografisch en geslachtelijk opzicht, ziet er als volgt uit:

  • Martin Bergsma, Wijchen
  • Mark Beumer, Amsterdam
  • Maria van Erp, Sprang-Capelle
  • Maartje Heiblom, Den Haag
  • Inge Kielen, Westervoort
  • Arnold Korporaal, Amsterdam
  • Rolf Langius, Dieren
  • Marlene Lokin, Amsterdam
  • Gertjan van der Meulen, Midlaren
  • Annika van der Molen, Rotterdam
  • Bianca Nederlof, Papendrecht
  • Marjoleine Schlösser, Born
  • Sterre Schriemer, Utrecht
  • Stefan Sleeuw, Groningen
  • Peter van der Zwan, Den Haag
Peter van der Zwan

Peter van der Zwan. Foto © Aysha Gasanova

Uit het dicteecircuit is – voor zover ik weet – alleen de naam van Bianca Nederlof bekend. Zij wint al jarenlang het Papendrechts Dictee. Universitair economiedocent Peter van der Zwan won dit jaar het Erasmusdictee in de categorie docenten. Saillant detail: ook Randy van Halen, Groot Dicteewinnaar in 2014, won dat jaar hetzelfde dictee.

Het Groot Dictee wordt zaterdag 19 december uitgezonden op Canvas en NPO 2. Aanvang 20:20 uur.

 

2 reacties

  1. De Vlamingen mogen nu net zo veel kandidaten afvaardigen als de Nederlanders. Dus geen voetbalmatch meer van 7 tegen 11.
    Laat ons hopen dat er bij de Vlaamse niet-prominenten weer iemand uit Neeroeteren meedoet.

  2. Wel, Jan, niemand uit Neeroeteren voor zover het mij bekend is en overigens ook niemand uit Maaseik, maar: ik kan je verklappen dat er een sterke Belgische niet-prominentenafvaardiging op Den Haag afkomt!