De Spelt: radiodictee niet te doen

Jaren geleden ging het tv-dictee ter ziele, omdat het veel te makkelijk was. Het radiodictee schroefde de moeilijkheidsgraad flink op. Deze keer was het helemáál niet te doen.

Spelt-type

De anonieme winnaar in het Taalstaatvak maakte 63 fouten: “Een meevaller.”

Door Rien Wisse, ‘bredacteur’ van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

Taalhotemetoot Daan Williams, samensteller van het dictee, schatte vooraf in dat de winnaar zestig of meer fouten zou hebben. Hij verwoordde het snoeihard: “Mijn dictee moet voor geen zinnig mens te doen zijn. Daarom prop ik het boordevol aartsmoeilijke woorden waarvan niemand ooit heeft gehoord en die een normaal mens dus niet gebruikt. Als de winnaar minder dan vijftig fouten zou maken, zou ik een slecht dictee hebben gemaakt. Een dictee mag nooit gezellig of aardig zijn. Ook iemand die denkt de spellingregels best goed te kennen, moet afgaan als een gieter.”

Doctor Clavan

En inderdaad: de niet-prominente winnaar, die ook niet graag bekend wil worden en dus anoniem wil blijven, maakte 63 fouten. Bij de BN’ers won doctor Clavan, genoemd in de Dikke Van Dale, met 64 fouten. Na afloop werd hem gevraagd: “Vindt u het vanwege die oorlog in Oekraïne niet opmerkelijk dat er in dit dictee geen woorden als balaclava, spetsnaz en Krim-Gotisch voorkwamen?” De Oost-Europadeskundige antwoordde: “Als je nou bedenkt dat er in Oekraïne een oorlog woedt, dan kun je je afvragen of het niet opmerkelijk is dat er in dit dictee geen woorden als balaclava, spetsnaz en Krim-Gotisch voorkwamen.”

Het radiodictee 2022, geschreven door Daan Williams, luidt als volgt:

Groningen is zó zozo

 1. Excusez-moi voor de asyndetische vergelijking, maar vanuit macroseismenperspectief heeft dit dictee een herculisch-immanente kracht van negen en een half op de schaal van Richter, waarbij het via het retrievalsysteem zichtbaar gemaakte epicentrum zich bij zin vier bevindt.
 2. Groningen is nu voor velen eilaci synoniem met cataclysmenbevingen, terwijl ik me nog eidetisch herinner hoe mijn hooggeroemde juffrouw Van Leugegem ons, ingénuelookalikeachtige freinetonderwijsstudjes, met nauwverholen trots meldde dat er in Slochteren een ontiegelijke gasbel was aangeboord; we vierden het met coca-cola-extractdrank en chebakia’s.
 3. Halje travalje of à corps perdu werd Slochteren toegevoegd aan het montessorischoolrepertoiretje van Nederlandse wapenfeiten, waarin Groningen sowieso al glorieerde; dat schut ik niet, want schudt ge mij uit mijn remslaap wakker, dan zoudt ge het mij nog zo uit mijn onesieraglanmouw zien schudden: Hoogezand-Sappemeer, strokarton en met hydrocycloon gefabrikeerd aardappelmeel annex slemplaag.
 4. Inmiddels zijn de eerdergenoemde plaatsen samen met duizend drieëntwintig andere via knip-en-plakwerk op politiek hbo-werk- en -denkniveau geassimileerd in de fusiegemeente Midden-Groningen, zoals ik-weet-niet-hoeveel Nederlandse dorpen zonder ambras opgeofferd zijn aan de veelvoorkomende en met ramultegedoe gepromote schaalvergroting.
 5. Maar Groningen dus, in het Hoge Noorden, met in Ter Apel ook de veelbesproken locatie voor ama’s, amogs en amv’s, is veel meer dan de aan ik-weet-niet-welk-gas gerelateerde bevingen, die velen van tafa- en thanatofobie bevingen en waarbij er terdege gedroosd en gewauweld werd bij de animus-nocendiclearing.
 6. Mesjoggenaas mooi zijn bijvoorbeeld de wierdengebieden, AI-gerelateerde plateaus à niveau, waarvan de oudste dateren uit het kaenozoïcum.
 7. En neem de authentieke zestiende-eeuwse vesting Bourtange, compleet met redoutebouw, mezekouwen oftewel machicoulis, waar ik ooit ineengevouwen in een motorzijspan mijn heiliglendenspier heb verrinneweerd en spondylomyelitis heb opgelopen.
 8. En er is meer, waaronder de botanische tuin in Haren, met zijn eblouissante eschscholtzia’s, op de wortels van cissus- en vitissoorten woekerende rafflesia’s en epochemachende ascomyceten, die onder snelgroeiende snavelhauwtjesbosschages als een exocetraket omhoogschieten.
 9. Er gaat reallife, zoals de slogan luidt, niets boven Groningen of tenminste niet veel, maar het CH4-gas dat eronder zit, houd het daar, dan word je het niet gewaar en dan wordt je dat vast niet kwalijk genomen.

3 reacties

 1. Knap gedaan Daan, er is geen speld tussen te krijgen. Of … toch wel?
  Ik lees op dit moment in zin 5 van het dictee:
  … bevingen, die velen van tafa- en thanatofobie bevingen …
  Tafafobie?
  Toen ik dit aan mijn Australische vriendin liet lezen, was ze hoogst verbaasd. Wie lijdt er nu aan een fobie voor onschuldige tafa’s, ook wel penseelstaartbuidelmuizen genoemd, die alleen in Australië voorkomen, was haar reactie.
  Na enig speurwerk kon ik haar geruststellen. Dicteeauteur Daan Williams bedoelt hier vast en zeker tafefobie, de beklemmende vrees om levend te worden begraven.

 2. Enorm leuke persiflage, Williams!

  Als je op deze site onderaan bij BLOGS op Leentfaar klikt, kom je op mijn blog terecht.
  In blogpost 3043 vind je dit dictee geannoteerd.
  De verbetering van ‘tafa’ in ‘tafe’ was daar overigens al van in den beginne zichtbaar!