Radiodictee voor topspellers

De redactie van De Spelt – voor je broodnodige dicteenieuws – bericht over het traditionele radiodictee, waar de crème de la crème van spellend Nederland bijeenkwam.

GDNT-deelneemster-Spelt

Een deelneemster aan het radiodictee tobt over de juiste schrijfwijze

door Rien Wisse, hoofdredacteur De Spelt

Ook dit jaar was het traditionele radiodictee weer een groot succes. In de bibliotheek van de Nijmeegse Radbouduniversiteit mochten, afgezien van de gebruikelijke twintig BN’ers, uitsluitend topspellers hun kunsten laten zien. Van hen zijn er in Nederland ook maar een stuk of twintig. Die waren er dan ook allemaal bij.

Personae non gratae

Het radioprogramma De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal, de organisatoren van het dictee, hadden er streng op toegezien dat er geen beginners tussendoor glipten. Ze hadden zelfs een personae-non-grataelijst opgesteld met de namen van alle Nederlandse niet-dicteespecialisten: dat zijn er ruim zeventien miljoen.

Poedelprijs

Al die spellingstakkers mochten dus niet meedoen in Nijmegen. En dan eigenlijk ook niet in de twaalf Nederlandse bibliotheken die via een livestream met het evenement verbonden waren. Maar bij gebrek aan specialisten waren er toch enkele beginnelingen die het land afreisden om wél in die bibliotheken mee te schrijven. Ze wonnen er ook allemaal een poedelprijs voor de laatste plaats. ‘Nee, dat mag niet meer gebeuren, anders komen er helemáál geen locals meer’, meldde een anonieme bron.

Anonieme-deelnemer

De anoniem gebleven winnaar (98) van het radiodictee 2021

Prominente professor

Gemiddeld werden er in Nijmegen 62 fouten gemaakt. De winnaar was een 98-jarige dicteenomade, die anoniem wil blijven of zijn naam is vergeten. Ook zijn foutenaantal is niet bekendgemaakt. De beste prominent was de ‘geneerlandicus’ prof. dr. E.I. Kipping, bekend van woordspelingen en dat-watkwesties. Hij maakte slechts 34 fouten, maar sprak zelf van een ‘grammaticatastrofe’ en een ‘grammaticalimerocomplex’.

Het radiodictee 2021, geschreven voor topspellers door taalvirtuoos Daan Williams, luidt als volgt:

Anti-SARS-CoV2-vaccinatiefetisjisme

Door de generatieslange tumultueuze inoculatiecross, waarin prik na prik is gezet – het grand-prixrally’tje op het chicanebochtcircuit in Zandvoort, waar de gatsometer ook een net-niet-MiG-topsnelheid tentoon had gespreid uiteraard niet meegeteld – kun je erop aan dat 2021 als COVID-19- oftewel Coronavirus Disease 2019-jaar in de annalen terechtkomt.

6 januari startte Nederland met een inoculatieplan-de-campagne, op de dag van de rowdyachtige appropriatie van het Capitool in Washington door Donald Trumpaficionado’s, een actie die door sommigen getypeerd werd als een vroeg- of namaakmiddeleeuws wargamepje.

Daarin is de vaccinatiecampagne Deo gratias niet ontaard, maar ze is wel geassaisonneerd om niet te zeggen scherp gezet verlopen, soms met heen-en-weerflux-de-paroles tussen vaxers en antivaxers.

Sommige zelfverklaarde immunologen vergastten hun WhatsApp- en instavolgers, bebben en groot- of oudtantes de voorbije maanden op gloeiend nieuwe ontologismewijsheden over hemagglutinine en saprofytische spirocheten.

Uit een happyer vaatje tapte een heppiedepeppie vicemoeder-overste die ik ’s ochtends een keer ontmoette in de buurt van Schubbekutteveen tijdens een wandeling onder een cumulonimbusloze hemel op een taludje van een macadamweg met een wijdluftig uitzicht over greidengroen en haar brigittinessenabdij.

Ze noemde zichzelf tongue in cheek een non-vaxer die zich had laten inenten bij het dichtbijgelegen r.-k. UMC St Radboud waar, zo voegde ze eraan toe, nondeknetter ingeënt werd.

Onze gedachtewisseling ter zake van vaccinatie gaf ze extra cachet met een poëzieregel van de vroegnegentiende-eeuwse predikant-poëet De Génestet, die op eenendertigjarige leeftijd in Rozendaal, vlak bij de Veluwezoom, overleed aan boviene en miliaire tuberculose, een infectieziekte veroorzaakt door tuberkelbacteriën, die wereldwijd nog altijd huishoudt.

Ze zei op niet-blaséë wijze: ‘Ge zoudt toch denken, naar ik mij vlei, en wellicht wordt je dat wel duidelijk: de kunst is om met een milddadige fourire alsof je niet nijt te neien.’

6 reacties

  1. Ook Onze Taal is Riens grappige en BeNeDicteemoeilijke creatie niet ontgaan, want in Taalpost, de gratis tweewekelijkse e-mailnieuwsbrief over taal van Onze Taal, lees ik de volgende verwijzing:
    ‘Het Groot Dictee van Wim Daniëls met opgevoerde moeilijkheidsgraad. (Dictees)’

  2. Omkering van waarden: hoe leuk is dat toch altijd! En Rien beheerst dat tot vrijwel in de perfectie. Ik moest alleen wel even de Van Dale in voor nijt en neien….