Karla Derks dendert de eredivisie in

Terwijl de plaatselijke voetbalclub blijft bungelen rond de elfde plaats, dendert de Heerenveense Karla Derks regelrecht naar de top van de erevisie – die van de spellingexperts, welteverstaan.

Foto © Heerenveense Courant

Heerenveens Dictee

Winnares Karla Derks ontvangt haar bokaal uit handen van de burgemeester. Foto © Heerenveense Courant

door JvHD

Terwijl de plaatselijke voetbalclub blijft bungelen rond de elfde plaats, dendert de Heerenveense Karla Derks regelrecht naar de top van de erevisie – die van de spellingexperts, welteverstaan. Haar overwinning in het Heerenveens Dictee op donderdag 17 september was van grote klasse.

Derks moest opboksen tegen bijna honderd liefhebbers, onder wie verscheidene podiumkandidaten. De opkomst was veel groter dan de organisatoren aanvankelijk verwachtten. Na een eerder dictee in 2010 leek het animo gering. Medewerkers van de Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen, de bibliotheek en de Heerenveense Courant wisten toch sponsors te trekken voor een doorstart, en het resultaat mocht er zijn. Het leek alsof tout taalminnend Heerenveen was uitgelopen, aangevuld met enkelen ‘van buiten’. Zij schreven buiten mededinging mee.

Heerenveens dictee

Deelnemers zwoegen op het Heerenveens Dictee. Foto © Heerenveense Courant

Gewijde hymnes
De uitpuilende raadszaal werd getrakteerd op een loflied op de Friese stad, gecomponeerd door de ervaren dicteeauteur Rob Kerkhoven. We kennen hem onder meer van de reeks Lelystadse dictees. In de tekst presenteerde hij deze keer niet al te veel hersenkrakers, maar genoeg om iedereen van de nul fouten af te houden. Zinsneden als scabreuze rijmelarijen of gewijde hymnes, het college van B en W en twitterlawines met speciaal gelabelde hashtags leverden een forse hoeveelheid rode strepen op. Ook zijn nooddruftige FIFA-bobo’s en multi-interpretabele abracadabra brachten velen in moeilijkheden. Burgemeester Tjeerd van der Zwan brak zijn tong er niet over. Hij dicteerde op voorbeeldige wijze, zoals je kunt verwachten van een voormalig docent.

Heerenveens dictee

Deel van het winnende team van de gemeente Heerenveen, Foto © Heerenveense Courant

Prijzen
Terwijl het correctieteam in sneltreinvaart de handschriften ontcijferde, werden de lastige passages van het dictee netjes toegelicht door de auteur. Er was ook tijd voor de feestelijke uitreiking van de Zilveren Pen, een prijs voor korte verhalen. Die eer ging naar Miranda Herwig voor haar mooie Geheimen van de zee. Tijdens de aansluitende bekendmaking van de dicteewinnaars werd de spanning lekker opgevoerd. Twee kanshebbers – Bauke Nauta uit Leeuwarden en schrijver dezes – werden genoemd, maar vielen als niet-Heerenveners buiten het podium. Het brons ging naar Baukje Spinder (6 fout), zilver was er voor René Wennekers (4 fout) en kampioene was, zoals gezegd, Karla Derks. De Heerenveense freelancetekstschrijfster maakte maar twee foutjes. Bij de teams won de ploeg van de gemeentelijke afdeling Communicatie, die met 39 fouten in totaal het team Belvédère (47 fout) achter zich wist te houden.

Na zo’n vlekkeloos georganiseerd evenement, met zo’n grote opkomst, zou een vervolg niet mogen uitblijven. De gezellige, cultuurminnende stad Heerenveen verdient het. Het dictee leest u hier.

7 reacties

  1. Aanvankelijk stond in dit artikel: de elfstedenstad. Auteur Rob Kerkhoven maakte mij er vriendelijk op attent dat It Hearrenfean geen stad is die door de Elfstedentocht wordt aangedaan. Excuses, en dank voor de correctie!