Laren luidt de lente in met gezellige dicteeavond

Sinds donderdag 20 maart heeft ook het Gooi een jaarlijks dictee. Het eerste Larens Lentedictee werd een genoeglijk onderonsje van taalliefhebbers.

Foto: Winnaars van het eerste Larens lentedictee, met links Jeroen van Heemskerck Düker en rechts Jaap Friso.

Laren Lentedictee

Deelnemers aan het eerste Larense Lentedictee in het intieme toneelzaaltje van het Brinkhuis

Door JvHD

Sinds donderdag 20 maart heeft ook het Gooi een jaarlijks dictee. Het Brinkhuis in hartje Laren liep na een mooie bijna-lentedag vol met nieuwsgierige taalliefhebbers. Vrouwen van middelbare leeftijd bleken oververtegenwoordigd in het multifunctionele centrum, dat onder meer een kleine bibliotheek herbergt. Ook enkele heren, onder wie een docent, drie goedgehumeurde dicteetijgers en een nurkse oud-BN’er, hadden de weg naar de parel van het Gooi weten te vinden. Een vierde spellingaficionado moest na wanhopige omzwervingen verstek laten gaan.

De eerste editie van het Larens Lentedictee pakte veelbelovend uit. Gerard Wortel – nota bene de stadsdichter van rivaliserend buurdorp Eemnes – had een aardige tekst gecomponeerd waarin dorpse rituelen met luchthartig sarcasme onder woorden werden gebracht. Als voorleesster was NCRV-presentatrice Els Buitendijk aangetrokken. Zij nam haar taak serieus – zo serieus dat elke letter met nadruk uitgesproken werd. Handig voor de twijfelaars, soms minder prettig voor de doorschrijvers. Niettemin hield haar beleefde en zorgvuldige voordracht de sfeer in het intieme toneelzaaltje ontspannen.

Introducee

Direct na het dictee verzorgde de auteur een amusant minioptreden. Na een verrassend korte nakijikpauze was het tijd voor de uitslag, inclusief een vluchtige behandeling van de valkuilen in de tekst. Daaruit bleek dat de organisatie niet de moeite had genomen de tekst duchtig te laten controleren. Op de lichtbeelden stond onder meer siberische kou met een kapitaal gespeld*, en affreuze met een s. Jammer, jammer, al had het nauwelijks harde gevolgen voor de uitslag. Dicteeveteraan Bert Jansen – vermoedelijk afgeleid door zijn introducee die met gemak duizend schepen te water kon doen gaan – moest genoegen nemen met de vierde plaats, docent Nederlands Jaap Friso deed het uitstekend met maar negen fout. Rien Wisse uit Breda mocht het zilver in ontvangst nemen en ik won de eerste prijs, met twee fouten volgens de jury.

Direct na de prijsuitreiking beloofde Christien Kuysters, van de organiserende bibliotheek, een tweede editie in 2015. Laren lijkt er een fijne traditie bij te hebben.

* Zie de reacties hierna!

4 reacties

  1. Siberische kou is wel degelijk met kapitaal. Alleen in ‘het laat me siberisch’ schrijven we een kleine s. Zie VD!

  2. Alsvoorzitter van de programmacommissie van volksuniversiteit Laren-Blaricum-Eemnes maak ik je er toch op attent dat het Larens Lentedictee een initiatief was van drie organisaties: de volksuniversiteit ( niet zo vreemd dus dat iemand uit Eemnes het dictee op ons verzoek schreef!), de bibliotheek en het Brinkhuis. Een uniek samenwerkingsverband. We hebben er ondanks wat beginnersfouten toch een goed gevoel over en zullen in de evaluatie zeker ook jouw opmerkingen meenemen.
    Carla Cahn.

  3. Het zou jammer zijn als mijn verslag de indruk zou hebben gewekt dat het dictee niet de moeite waard was geweest. Die beginnersfoutjes vielen alleszins mee. Naar mijn idee hebben de deelnemers zich uitstekend vermaakt tijdens een gezellige avond. Ook de tekst was leuk en niet te makkelijk. De tweede editie is zeker een evenement om naar uit te kijken.