Last in Leiden

Het was een lastige avond voor de deelnemers aan het Leids Dictee op 4 april. Pieter van Diepen bewees zijn kwaliteiten met zijn eerste plaats.

concewntratie in leiden2013

Concentratie tijdens het Leids Dictee 2013. Foto: Taco van der Eb

Het viel de dicteeschrijvers niet mee in Leiden op 4 april. Auteur Ad van Kaam had zich voorgenomen een lekker lastig dictee te produceren, en hij was in zijn opzet geslaagd. Juryvoorzitter dr. Tanneke Schoonheim, hoofd van de Spellingscommissie, vond dat een prima gang van zaken. ‘Als het makkelijk was geweest, hadden we met z’n allen nul fout gemaakt. Dan hadden we hier voor joker gezeten’, vertelde zij de reporter van het Leidsch Dagblad. En dus was het zweten voor de deelnemers in boekhandel Selexyz Kooyker.

De prestatie van winnaar Pieter van Diepen (14 fout, dat na fout optellen officieel als 16 fout werd aangekondigd) is dan ook opmerkelijk. Hij schreef mee in de specialistencategorie. Bij de liefhebbers won de Leidse Hette Quispel met 22 fout. Leni Lagerberg streed ook mee in de liefhebbersgroep. Zij bereikte een mooie gedeelde tweede plaats met Nel Lagas, beiden met 25 fout. Daarmee bestond de gehele top drie bij de liefhebbers uit oud-winnaressen van het dictee.

De auteur van het achtste Leids Dictee wist tal van moeilijke spellingskwesties om te smeden tot een soepel lopende, bijzonder geestige tekst over onze aanstaande Koning, die in een Leidse studentenkroeg lamenteert over zijn toekomstige professie: De ad-hocbeslissing om de aanvoerster des vaderlands nu op te volgen lijkt hem een worstcasescenario. Hij wil gewoon barbecueën met een lekker blond wijf in een bikinietje! Zoals gebruikelijk kunt u de tekst hier zelf nalezen. Ook leuk is een kort item van de website I love Leiden, dat u hier kunt bekijken op Youtube.

Reacties zijn gesloten.