Lelystads Dictee beleeft jubileumeditie

Na afloop van het tiende Groot Lelystads Dictee, op woensdag 18 september, mocht Erna Koelman de trofee in ontvangst nemen. Zij maakte zeven fouten.

Erna Koelman

Winnares Erna Koelman

Na afloop van het tiende Groot Lelystads Dictee, op woensdag 18 september, mocht Erna Koelman de trofee in ontvangst nemen. Zij maakte zeven fouten, waarmee zij Ellen van Selm (negen fout) nipt van het lijf hield. De beide vrouwen deelden vorig jaar de eerste prijs tijdens dit aardige evenement. In de categorie teams behaalde Van Selm, samen met haar familieleden, wel de eerste plaats.

Rob Kerkhoven schreef een tekst rondom De nieuwe wildernis, de veelbesproken natuurfilm over de fauna van de Oostvaardersplassen. Hoewel de moeilijkheidsgraad van het dictee – zwaar leunend op de Drieduizend dicteewoorden – bescheiden was, leverden vooral de eigennamen en titels flink wat fouten op. Wie bedacht heeft dat filmtitels, in weerwil van de Nederlandse spellingsconventie, tegenwoordig geschreven moeten worden met een kapitaal aan het begin van elk woord, zou tien Groene Boekjes moeten opeten. Ook figureerde in de tekst het bedrijf EMS Films, dat zijn naam kennelijk graag in kapitalen gespeld ziet.

Nabespreking
Een nulfoutendicteetje zat er dus niet in deze keer. Zelfs de meeschrijvende dicteereus Rein Leentfaar moest negen fouten incasseren. Dankzij woorden als konikpaarden, superbe, geprivilegieerd en de nieuwerwetse Steve Jobsscholen ontstond er een rumoerige discussie tijdens de uitgebreide nabespreking. Maar ten koste van de gezelligheid ging dat allerminst; de ruim vijftig deelnemers vermaakten zich uitstekend in de raadszaal van het stadhuis.

Volgend jaar draagt de organisatie – de gemeente en CMO Flevoland – het stokje over aan de Vrienden van de Bieb. Zij verplaatsen het dictee naar het voorjaar. Op 12 maart 2014 zal het tweede decennium van dit evenement ingeluid worden.

Reacties zijn gesloten.