Nieuw dicteebijbeltje in venijnig roze

Het Genootschap Onze Taal bewijst de dicteeliefhebber een grote dienst met de nieuwe bundel 5000 venijnige dicteewoorden.

5000 dicteewoorden

Ondanks de überhippe cover is het nieuwe dicteebijbeltje een aanrader

Het Genootschap Onze Taal bewijst de dicteeliefhebber een grote dienst met de nieuwe bundel 5000 venijnige dicteewoorden. Dit naslagwerkje, de opvolger van de Dikke drieduizend dicteewoorden, verscheen op 16 oktober bij uitgeverij Prisma. Het is een alleszins vermakelijke en leerzame pocket geworden, waarin vrijwel alle beruchte valkuilen zijn opgenomen. Bij enkele woorden is zelfs een korte toelichting opgenomen over de herkomst.

Het binnenwerk van het handzame boekje (230 pagina’s) is gezet uit een helder schreefloos font, in blauwe inkt. De zetter heeft een te klein corps vermeden en in de bovenmarge naar goed gebruik een handzame navigatie toegepast. Helaas heeft de uitgever gemeend de vormgeving van het omslag uit te besteden aan de ultrahippe ontwerpers van Raak. Zij staken het boekje in een gemeen hardroze jasje, waarmee je als serieuze dicteetijger niet graag over straat gaat.

Jammer, maar de inhoud maakt alles goed. Voorafgaand aan de woordenlijst bieden de auteurs een compacte samenvatting van de leidraad uit het Groene Boekje, toegesneden op de dicteeschrijver. Bijzonder handig voor degenen die de regels graag in hapklare brokjes krijgen toegediend. Ook het nawerk is prima in orde: in negen korte spellingsoefeningen – met oplossingen – kan de lezer zijn vaardigheid toetsen. Ten slotte geven de auteurs een doorsneedictee, als voorbeeld voor de dicteeauteur in spe.

Dankzij die extra’s, en niet te vergeten de fors uitgebreide dicteewoordenlijst, kan deze nieuwe publicatie gerust een must have voor dicteeliefhebbers genoemd worden. Voor de prijs hoef je het niet te laten: voor een tientje heb je ’t in huis. Wel even zelf kaften!

5000 venijnige dicteewoorden. Prisma/Het Spectrum, 256 pp. Oktober 2013. ISBN 9789000331581. prijs: € 9,99. Verkrijgbaar in de boekhandel en te bestellen via het Genootschap Onze Taal.

3 reacties

  1. Dat 5000 venijnige dicteewoorden de opvolger is van de Dikke drieduizend is duidelijk, maar het valt me tegen dat ze hetzelfde oefendictee, Gekwijn en chagrijn in de trein, weer van stal hebben gehaald. De fout die daarin zat, *cliëntèle, is hersteld, dat dan weer wel.