Onlinequiz leidt Viaans Dictee in

Het onlinequizprogramma Kahoot werd ingezet voor het eerste lustrumdictee in Vianen, als opwarmertje voor het echte dictee.

Minnie van Ochten won in de categorie volwassenen van het Viaans Dictee.

Vianen 2015

Een onlinequiz met enigszins eigenaardige vragen ging vooraf aan het dictee.

door Dian van Gelder. Foto’s: Jan Maas

Het onlinequizprogramma Kahoot werd ingezet voor het eerste lustrumdictee in Vianen op donderdag 15 november. Als opwarmertje voor het echte dictee projecteerde docent Willem Zweekhorst tien dicteemeerkeuzevragen – zoals: ‘rotary’s schrijven essays’ – als oneliners op het digibord in het Oosterlicht College, De 83 dicteedeelnemers konden reageren via het qwertytoetsenbord van de laptops die aan eenieder werden uitgereikt. Na afloop van de per vraag ingestelde bedenktijd werden de overzichten van de gegeven antwoorden en de puntenstanden van de deelnemers getoond.

Buffet
Voorafgaand aan het dictee konden liefhebbers genieten van een volgens beproefd procedé geciseleerd diner, bereid door leerlingen ‘consumptieve technieken’ van het Oosterlicht College. Het kreeg daardoor het karakter van een beau-mondefeestje waarbij de deelnemers zich als nouveaux riches verwijlden en sans gêne, onder het genot van een decafeetje, koutten over ditjes en datjes.

Vianen 2015

Het buffet werd bereid en geserveerd door leerlingen consumptieve technieken.

Humor? Laat me niet lachen
Hatsiekiedee! Als een ware humorcoryfee wist burgemeester Wim Groeneweg van Vianen zonder strapatsen, dandyisme of dilettantisme het Vijfde Viaans Dictee, geschreven door auteur Charles Engelen, voor te lezen. Het Viaans Dictee 2015 werd georganiseerd door de Rotaryclub Vianen-Vreeswijk, samen met leerlingen en leraren van het Oosterlicht College Vianen. Rotaryclub Vianen-Vreeswijk bestaat dit jaar 50 jaar; voilà, ook een lustrum. Rotaryclubs hebben onder andere tot doel fondsen te werven om maatschappelijke projecten en organisaties te ondersteunen. Door middel van fundraising worden goede doelen voorzien van hoognodige extra financiële middelen. De opbrengst van het Viaans Dictee gaat ook dit jaar naar de Stichting Leergeld Vianen. Een stichting die overigens op initiatief van Rotary Vianen Vreeswijk is opgericht.

Vianen 2015

Het rad van fortuin, met bijpassende draaidame

Loterij
Ter verhoging van de opbrengst was er ook een loterij. Vele Viaanse bedrijven hadden hiervoor prijzen ter beschikking gesteld. Ook die opbrengst ging naar de Stichting Leergeld Vianen. Deze stichting helpt kinderen die het moeilijk hebben, uit gezinnen met lage inkomens. Voor deze kinderen bestaat er een reëel risico op sociale uitsluiting, omdat ze om financiële redenen niet of onvoldoende kunnen deelnemen aan activiteiten op school en in het sociaal-maatschappelijke leven. Eerder werden fietsen en pc’s aangeschaft. Wat zal het dit jaar zijn? Wellicht dinkytoyautootjes?

Vianen 2015

Dorine klein Gunnewiek zette een fraaie prestatie neer: elf fouten

Uitslagen
Wethouder Marcel Verweij en Tarcies Kisters, de voorzitter van Rotaryclub Vianen-Vreeswijk, reikten de vier prijzen uit. Minnie van Ochten was met zes fout de winnares van de felbegeerde wisselbeker. Zij heeft haar wortels in het basisonderwijs. Haar interesse in taal heeft ze blijvend onderhouden; vandaar haar uitstekende resultaat. Schrijver dezes maakte acht foutjes en belandde daarmee op de tweede plek. Anna Haitsma deelde de derde plaats met Giuseppe van der Helm (elk tien fout).

In de categorie scholieren/jongeren ging de trofee naar Dorine klein Gunnewiek (11 fout). Tweede werd Noor Gatsonides (15 fout), vier meisjes met 16 fouten deelden de derde positie: Linda Pauw, Kirstin Veen, Iris Klein Gebbink en Demi Weldam. Bij de teams ging de eerste prijs naar de ploeg van Stedelijk Museum; het winnende scholierenteam was het Anna van Rijn College. Toedeledokie!

Vianen 2015

Het winnende scholierenteam van het Anna van Rijn College

2 reacties

  1. Mooi, Dian, je dicteeverslagdebuut. Toch? Ik was ook van plan naar Vianen te gaan – niet zo ver – maar oppassen op kleindochter ging voor.

  2. Pieter,
    was inderdaad het eerste dicteeverslag.
    Is het een idee om je kleindochter mee te nemen?
    Jong geleerd …!