Plussectie waardevolle toevoeging aan Alphens Dictee

Eenvoudige dictees bestaan niet, bewees het Alphens Dictee op 21 maart. Maar met de invoering van een ‘plusklasse’ vermeed de organisatie ergernis over te buitenissige constructies. In beide groepen werd goed gescoord.

Alphen 2023

Een deel van de goedgevulde aula aan het begin van het dictee

door Jeroen van Heemskerck Düker

Na de geslaagde rentree van het Alphens Dictee in 2021 waren de verwachtingen voor de twaalfde editie hooggespannen. De lokale soroptimistenclub, die dit evenement met zichtbaar plezier organiseert, blinkt uit in planning en public relations. En ook dit jaar stelden de vrouwen niet teleur: de avond van 21 maart lokte een blij makend aantal liefhebbers naar de nieuwe locatie van het Groene Hart Lyceum.

De 84 deelnemers bogen zich over een bedrieglijk eenvoudige tekst van neerlandica Els Scheerder. Al zo’n tien jaar is zij lid van de jury, nu greep zij haar kans een dictee te creëren zonder al te veel lastige woorden. De obscure spellingproblemen verstopte Scheerder in bijzinnen, met name via de paraleipsis: ‘[deelnemers die …] elkaar de loef afsteken met rauweandijviestamppot, een relaxte dilettant, een diskjockey met een burn-outsyndroom […] en baby’s die excellente volleys retourneren.’ Of: ‘[…] waar voor de niet-dicteetijgers woorden als gefonduud, geüploade, lits-jumeaux en gewhatsappt achterwege zijn gebleven’.

Plusklasse

Een doorzichtige, veelgebruikte truc, maar voor de gelegenheid bleek deze bijzonder geschikt. De organisatie had besloten tot de invoering van een aparte categorie, de plusklasse. Daarin kon iedereen die dat wilde, dezelfde tekst meeschrijven met iets meer uitdagingen dan de overige deelnemers. De waaghalzen kregen formulieren met iets meer en andere invulplaatsen dan de reguliere deelnemers. Maar ook die laatste, veel grotere groep kreeg genoeg te verstouwen: radio-uitzending, ten slotte, gelauwerd, te allen tijde, millennium … een foutje is gauw gemaakt in zo’n reeks.

Alphen 2023

Bijna 5000 euro haalden de soroptimisten op met het dictee

Het resultaat van deze opzet was verrassend: in beide klassen lag het gemiddelde aantal fouten per deelnemer prettig laag. De reguliere meeschrijvers scoorden een gemiddelde van 20, de plusklasse wist het op 12 te houden. Bij de teams lagen de resultaten zelfs dicht bij elkaar: 21 fouten voor de reguliere teamleden, 17 voor de plussers. Zo’n uitkomst is een compliment voor de auteur en voor de prima voordracht van docent Walter Oussoren, zelf een verdienstelijk dicteeschrijver. Bij de teams mocht Goet Foud (gemiddeld 11 fouten) de hoofdprijs komen ophalen. In de plusklasse was die positie weggelegd voor De Woordenaars (4 fouten per persoon). Els Bouthoorn en Marlies Schuurman deelden de beker voor individuele deelnemers, elk van beiden maakte maar 9 foutjes. In de plusklasse haalde de heer Leentfaar uit Middelburg (3 fout) zijn zoveelste prijs op.

Loterij

De mooie uitslagen maakten het feestje in Alphen aan den Rijn compleet. Zoals we van de soroptimisten gewend zijn, was de inwendige mens uitstekend verzorgd en verhoogde een kundige pianist in de pauzes de sfeer. Die pauzes zijn in het Groene Hart Lyceum toch al nooit vervelend dankzij de amusante loterij. En ondanks vermoeiende interrupties van bepaalde fanatiekelingen in de zaal bleef de ontspannen sfeer ook tijdens de bespreking van de tekst bijzonder goed.

1 reacties