Op donderdag 17 oktober om 19.00 uur leest burgemeester Aboutaleb in de raadszaal van het stadhuis de tekst voor van het eerste echte Rotterdamse Stadsdictee. Een bijzonder evenement, want met dit dictee kan iedereen meeschrijven. Het Stadsdictee is namelijk live te volgen via internet.
Om de eer
In de raadszaal gaan vijftig brugklassers met elkaar de strijd aan om hun taalkennis te testen. Ongeveer de helft van de scholen voor voortgezet onderwijs doet mee. Vijftig brugklassers van het vmbo, mavo, havo en vwo worden via voorrondes op deze Rotterdamse scholen geselecteerd. Zij zitten op 17 oktober in de bankjes van de raadszaal om het dictee te maken. Een jury kijkt vervolgens de teksten na. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de beoordeling tussen brugklassers vmbo/mavo en havo/vwo. Uit elk van deze twee categorieën komt ten minste één winnaar. Wethouder Hugo de Jonge maakt de winnaars bekend en reikt de prijzen uit.
Iedereen kan meedoen!
Scholen, sportverenigingen, studentenverenigingen, bejaardenhuizen, businessclubs of gewoon thuis op de bank: via internet kan iedereen meedoen met het Stadsdictee. Via www.rotterdam.nl/stadsdictee010 kunt u live meeschrijven als de burgemeester de tekst voorleest. Na afloop is het dictee daar ook te raadplegen, zodat deelnemers buiten de raadszaal de tekst zelf kunnen nakijken.
Minpuntje van dit aardige initiatief is de planning: op donderdag 17 oktober zijn er dictees georganiseerd in Aalsmeer en op Goeree-Overflakkee.
Initiatief van de raad
Het idee van een Stadsdictee komt voort uit een motie van Fouad El Haji en Rita Brons, die door de gemeenteraad in 2012 werd aangenomen. Veel Rotterdamse scholieren hebben te kampen met een taalachterstand. De raad wil met het Stadsdictee het belang van taalvaardigheid en het plezier in taal bij scholieren benadrukken en stimuleren.
De hashtag van het Stadsdictee010 is #stadsdictee010. Dit symbool kan gebruikt worden bij tweets en op Facebook. Zie voor verdere informatie: www.rotterdam.nl/stadsdictee010