Spellingkwelling van Onze Taal

Ter voorbereiding op het komende Groot Dictee der Nederlandse Taal op 17 december maakte het Genootschap Onze Taal vier spellingtests, die met enige ironie spellingkwellingen genoemd worden.

Harderwijk 2016 - HB

Dicteespecialist Bob Boersema peinst.

Ter voorbereiding op het komende Groot Dictee der Nederlandse Taal op 17 december maakte het Genootschap Onze Taal vier spellingtests, die met enige ironie spellingkwellingen genoemd worden. De eerste, met als thema ou of au, staat inmiddels online. De komende weken verschijnen de volgende edities, telkens op dinsdag.

De proeven bestaan elk uit dertig meerkeuzevragen. Volgende thema’s zullen zijn: ei of ijof en wel of geen streepje. Het niveau van de testjes is behoorlijk hoog. De toppers zullen er niet al te veel moeite mee hebben; we voorspellen vooraf een score van 120 uit 120 voor een zekere Zeeuwse deelnemer. Maar voor normale deelnemers is er genoeg te beleven en te leren!

16 reacties

  1. Te vlug, in de startblokken voor Enschede …
    takt en taktiek, wel intact … Shame …

  2. Hoe kom ik in de derde test? Ik heb er twee gemaakt, maar de derde zie ik niet. Vreemd.

  3. In de 4e test zit één aperte fout en een ander woord – hoewel in GB – is zeer dubieus i.v.m. de zelfnoemfunctie.

  4. Is aangepast. Bij die aperte fout worden nu – overigens ten onrechte – twee antwoorden goed gerekend …

  5. Mailtje verstuurd naar Roos van Onze Taal want de spelling van het Groene Boekje heeft bij het Groot Dictee én bij die spellingtest inderdaad voorrang op Van Dale. Nog geen antwoord ontvangen.

  6. Roos (en de test) rekenen nu beide vormen – nogmaals: ten onrechte – goed! Zo liet ze me weten …

  7. Nadat Rein Leentfaar haar vanmorgen op een fout had gewezen, keurde Roos inderdaad beide antwoorden goed in de overtuiging dat ze allebei op woordenlijst.org stonden. Maar ze is niet te trots om in een e-mail toe te geven dat ze zich heeft vergist. En na enig aarzelen heeft ze deze vraag toch maar weer veranderd!