Theo Veenhof scoort hattrick

Voor de derde maal op rij heeft Theo Veenhof het Almeers Dictee gewonnen. Voor zijn doen had hij een hoog aantal fouten, 28 om precies te zijn.

De trofee, het Groene Boekje in brons, gemaakt door Joek van Draanen.

Kasteel Almere

Het onafgemaakte kasteel in Almere

Voor de derde maal op rij heeft Theo Veenhof het Almeers Dictee gewonnen. Voor zijn doen had hij op woensdag 11 september een hoog aantal fouten, 28 om precies te zijn. Maar ook nu stak hij ver uit boven de overige deelnemers, die een recordgemiddelde bereikten van 55 fouten. Hoofdverantwoordelijke voor dat opvallende aantal fouten was de hoofdpersoon in de tekst: Ally. Ally blijkt een virtueel personeelslid te zijn van de gemeente Almere. Zij beantwoordt via het digitale loket allerhande vragen van bezoekers.

Schrijfster en columniste Ilse Ruijters verstopte een forse hoeveelheid geniepigheden in haar dictee over Ally, die de stad doorkruist op zoek naar Ali B. Een fragment uit de eerste alinea: Hij draagt een turkooizen baseballcap, heeft een verfomfaaid, fuchsiakleurig streepjes-T-shirt aan en heeft halflang haar. Waarom doet hij zo stiekem? Het lijkt alsof hij relaxed staat te whatsappen, maar ondertussen houdt hij consciëntieus zijn omgeving in de gaten. Ga er maar aan staan. Jammer genoeg had zij nogal wat constructies laten staan die onnodige discussie oproepen. Zo figureerden er maizenakoekjes die ook maïzenakoekjes mogen zijn, chic dat volgens de jury ook sjiek mag zijn en een frikandel die kennelijk tevens als frikadel – een gehaktballetje – opgevat kan worden.

Deelnemer Paul van Vilsteren, communicatiemanager bij de gemeente Almere, publiceerde een beteuterd blogje over zijn ervaringen, waarin hij en passant de appelstrof introduceert als leesteken in de Nederlandse taal. Hij verwondert zich over verscheidene eigenaardigheden in de spelling: ‘En wat dacht je van Rhythm and Blues. De spellingscorrector van deze I-pad keurt het niet eens goed.’ Als je het correct spelt, herkent ie het vast wel, Paul!

De gemeente Almere houdt niet van pottenkijkers bij haar dicteeavondjes. Mensen van buiten de stad worden geweerd, zelfs als toeschouwer. De publiciteit is schaars, met als gevolg dat er dit jaar maar 44 liefhebbers kwamen opdagen. Zelfs de trouwe voorleesster van dienst, burgemeester Annemarie Jorritsma, merkte beteuterd op dat het deelnemersveld nogal karig was. Dat neemt niet weg dat Theo Veenhof een goede prestatie heeft geleverd op een behoorlijk lastig dictee.

Reacties zijn gesloten.