Trammelant in Dicteeland

Het nieuws sloeg in als een bom. Het begon met een onopvallend bericht van twee lijntjes, verstopt tussen de obligate nieuwjaarswensen en jaaroverzichten.

Opwijk 2018

In onverdachte tijden …

door uw verslaggever ter plaatse

Wat blijkt: de speller van het jaar, de bekende Rien W. uit B., is betrapt op dicteedoping. Naar verluidt leverde hij zijn positieve dicteeplas af tijdens een recente editie van het BeNeDictee. Gevraagd naar een reactie schreeuwt hij zijn onschuld uit: ‘Ik weet helemaal van niks! Dat moet echt een vergissing zijn. Trouwens, in de aanklacht stonden exact twaalf spelfouten.’

Na wat aandringen voegt hij eraan toe: ‘Ik ben er vrijwel zeker van: er moet iets in die Voorburgse kruudmoes gezeten hebben.’ Dat laatste ontkent Lizi van Vollenhoven evenwel met klem. ‘Kruudmoes wordt gemaakt op basis van een traditioneel recept. Daar zit enkel gort, karnemelk en spek in. En beter spellen doe je er niet van. Nu ik er eens goed over nadenk: wel integendeel.’

Een van de BeNeDicteedeelnemers, ene J. van Heemskerck D. uit N. (die voor het overige volledig onbekend wenst te blijven) vertrouwde ons gisteren toe dat er al een tijdje vermoedens waren in het milieu. ‘Minder dan 6 fouten schrijven in een woord als yu di Kòrsou – zeg nou zelf, dat kan je toch niet naturel.’

Maar het gerecht liet het daar niet bij. Ook de verdachte verhuizing van de capo di capi Rein L. van Breskens naar Middelburg kwam in het vizier. Bij een huiszoeking deze ochtend namen ze meteen enkele verdachte voorwerpen in beslag: een Dikke Van Dale uit 1995 en – o afschuw – het verboden Witte Boekje. Maar dat was nog niet alles. De speurders troffen immers ook 64 occulte A4’tjes aan, die ze nu met de hulp van een uitgebreid team taalspecialisten proberen te ontcijferen. Om J. van H. Düker uit N. (die voor het overige volledig onbekend wenst te blijven) te citeren: ‘Dat verwondert mij niks. Minder dan 20 fouten schrijven in een woord als hexakosioihexekontahexafobie, dat is toch echt niet meer van deze dicteewereld.’

En zopas bereikte ons het bericht dat de Belgische collega’s momenteel een onderzoek voeren naar laakbare praktijken ten huize van Herman K. uit O. Die wordt verdacht van matchfixing. Zijn BeNeDicteetekst voor 2019 met de nog geheime titel ‘S.v.p.’ blijkt immers vooral woorden en woordgroepen te bevatten die enkel in Zoetermeer gangbaar zijn, zoals gerizzeleveerd, pikkidonker, koesie de mier en fiebeldekwint. Daarmee zette de verdachte volop in op een onverwachte overwinning van Dian van Gelder, die bij de bookmakers 30:1 stond genoteerd.

Kenners gaan ervan uit dat, van zodra het hele netwerk opgerold is, de overwinning in 2019 in de BeNeDicteecompetitie niet meer aan Marie-Louise, de vriendin van Jozef Lamberts, kan ontsnappen.

 

Alle gekheid op een dicteestokje: de BeNeDictees vinden in 2019 plaats in Voorburg (NL – 30 maart), Bussum (NL – 11 mei), Opwijk (BE – 15 juni), Breda (NL – 28 september), Schilde (BE – 26 oktober) en Aalsmeer (NL – 23 november). De inschrijvingen zijn geopend: iedereen is van harte welkom. Ook deelname aan 1 enkele wedstrijd is mogelijk. Jolijt en gezelligheid verzekerd. Voor meer details: zie de dicteekalender of stuur een mailtje naar killenscamps@gmail.com.

 

7 reacties

    • Overigens: het waren er maar 60, bij een digitale inbraak zijn er 4 met opzettelijk foute woorden toegevoegd …

  1. Dat verplichte dicteeplassen stuit mij al jaren tegen de borst. Dat is alleen maar ingesteld om de buitenlanders buiten de deur te houden. Met goede redenen, dat wel, want die vermaledijde Vlamingen kapen wel opvallend veel trofeeën voor mijn neus weg.

  2. ‘Koesie de mier’ is voor mij nu al dé uitdrukking van het jaar. ‘En nou naar bed’, blijkbaar combinatie van coucher (naar bed gaan) en dormir (slapen). Heerlijk!

  3. Het is wel duidelijk, dat de betrouwbaarste dicteesauriërs nergens worden genoemd. Een hele kunst hoor, om het bedrog verborgen te houden voor de spellingrecherche. Ik ben blij, dat het me gelukt is. Eh…het onderzoek is toch al gesloten?