Uitmuntende prestaties in Aalsmeer

Het twaalfde Aalsmeers Dictee leverde naast veel plezier een verrassende winnaar op. Met een gemiddelde van 23 fouten presteerden de veertig deelnemers behoorlijk goed.

Aalsmeer 2023 winnaars

Arjen Vos (tweede van links) toont zijn trofee

door Hermen de Graaf

Arjen Vos is de twaalfde winnaar van het Groot Aalsmeers Dictee geworden. De teamprijs werd in de wacht gesleept door de ‘TaalTobbers’ met Yvette Koehler, Truus Oudendijk en Joke van der Zee.

Met zo’n veertig deelnemers werd het dictee op 6 oktober gehouden in het Flower Art Museum. Het thema dat het schrijversduo Miekje en Joost Hoffscholte in het dictee uitwerkte was ‘Uit de oude en de nieuwe doos’, een mooi verhaal van hun eigen jeugdervaringen tot aan het zijn van oma en opa voor hun kleinkinderen. Het dictee werd voorgelezen door burgemeester Gido Oude Kotte.

Taalplezier

De ‘scribenten’, zoals de schrijvers in de laatste zin van het dictee werden genoemd, beleefden duidelijk plezier. Dat bleek ook tijdens de ‘knipoogtaalquiz’ waarin de deelnemers moesten aangeven wat de juiste betekenis was van vergeetwoorden als ijzen, druisten en zwerk of woorden uit het Buurts dialect, zoals vlook, kakkelolletjie of Gemienesakker. “Met woorden uit het Aalsmeers of Buurts dialect benadrukken we de binding met onze gemeente en ons dorp”, lichtte voorzitter Annemarie Braakman van de organisatie toe. “Het is een typisch Aalsmeers evenement waarin het beleven van taalplezier de boventoon voert.”

Aalsmeer 2023

Concentratie in het Flower Art Museum

Spannende shoot-out

De derde plaats in het individuele klassement werd na een spannende shoot-out behaald door Dorry Omtzigt, die net als Joke van der Zee zestien fouten had gemaakt. Truus Oudendijk sleepte zilver in de wacht met vijftien fouten. Dit was slechts één meer dan de veertien fouten van winnaar Arjen Vos, hoofdredacteur van het lokale nieuwsmedium Aalsmeer Vandaag.

Voorlezer Gido Oude Kotte sprak liever van ‘foutjes’ dan van fouten. “Of je mijn voornaam als Gido of als Guido schrijft kun je niet horen”, noemde hij als voorbeeld voor de moeilijkheidsgraad. Hij zal ook op 4 oktober volgend jaar weer de voorlezer zijn en kreeg net als hoofdsponsor Ben Schoenmaker als dank een paar originele museumsokken (en een Aalsmeers turfje).

Aalsmeer 2023

Auteurs Miekje en Joost Hoffscholte volgen samen met Annemarie Braakman (r) het dictee

Recordaantal teams

Maar liefst zeven teams van drie deelnemers dongen dit jaar mee naar de teamprijs. De derde plaats met 67 fouten ging naar Aalsmeer Vandaag 1, dat in 2022 in deze categorie als eerste eindigde. Team Philippa kreeg de zilveren medaille uitgereikt met 62 fouten en het goud was voor de TaalTobbers met 55 fouten. Teams waren gevraagd leuk herkenbaar te zijn en dat leverde vele, vaak ook bloemrijke, uitdossingen op. De delegatie van het Bindingkoor, ‘De Notenkrakers’, was volgens de jury het meest origineel.

De leukste verschrijving – vrijetijdsbeoefenaars in plaats van vrijetijdsknippers – was een indirecte verwijzing naar de thematentoonstelling ‘De natuur geknipt’, die net als ‘Vrije vogels’ nog tot en met 14 januari 2024 is te zien in het Flower Art Museum. Een grappige verspreking was ook zou zij zijn broodjes als interpretatie van saucijzenbroodjes.

Het gemiddelde aantal fouten op de 71 dicteewoorden lag dit jaar op 23, één meer dan vorig jaar. Speciale dank gaat uit naar Ben Schoenmaker van Schoenmaker Bedrijfsjuridisch Advies en Mediation, Jasper Engel van Bakkerij Vooges en het Flower Art Museum voor het mede mogelijk maken van deze avond.

Reacties zijn gesloten.