Veel gedoe bij eerste universitair dictee

Rein Leentfaar en Bert Jansen waren de beste in het eerste dictee van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam op 10 december 2012. Maar zij werden gediskwalificeerd. (Foto © Danny Schwartz)

Leentfaar en Jansen

Rein Leentfaar (l) en Bert Jansen, officieuze winnaars van het eerste UvA-HvA-dictee 2012. Foto: Danny Schwartz

Excellent zijn, dat moet beloond worden, Dat horen we de laatste jaren telkens weer uit de mond van bewindslieden en universitair bestuurders. Maar als het om spelling gaat, ligt de zaak kennelijk anders. Dat bleek gisteren tijdens het eerste dictee van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Twee toppers waren afgereisd naar de hoofdstad om zich te meten met elkaar en de rest van Nederland: Bert Jansen uit Bussum en Rein Leentfaar uit Breskens. Leentfaar kreeg vijf fouten aangerekend, Jansen tien – maar geen van beiden mocht zich winnaar noemen.

De ‘dicteecrashers’, zoals Folia de officieuze winnaars aanduidt, werden gediskwalificeerd omdat zij niet gelieerd zijn aan een van de onderwijsinstituten. Toch hadden beiden zich zonder problemen kunnen aanmelden onder het kopje ‘Anders’. Een foutje, meldt woordvoerster Suzanne Okkes op de Foliawebsite. Als douceurtje kregen de kampioenen, net als de winnaars in de overige categorieën, een e-reader mee.

Met vijftien fout werd Jessica Krijnen, docent Economie & management aan de HvA, de officiële winnaar. In de studentencategorie won Jur Limburg (Duitse taal- en letterkunde, UvA) met achttien fout. Het beste ondersteunend personeelslid, met twintig fout, was Mark Coenradie. Taalkundige Vivien Waszink was met negentien fout de beste speller onder de prominenten. Alle winnaars gingen naar huis met een e-reader.

Ook de officiële winnaar in de studentencategorie was niet onomstreden. Folia bericht dat deelnemer Vincent de Haan, die bij maar liefst vier studies ingeschreven staat, eveneens de overwinning opeiste. Na controle bleek dat de jury – studenten van de UvA – niet goed had opgelet. Vincent had feeëriek gespeld als veheriek.

Het eerste HvA/UvA-dictee was georganiseerd door studentenblad Folia in samenwerking met leercentrum Floor en de Taalwinkel. Aaf Brandt Corstius, columniste en dochter van taalvirtuoos Hugo Brandt Corstius, schreef de tekst. Het evenement vond plaats in de hal van het Kohnstammhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam. Een welgemeend advies van Dictees.nl aan de organisatoren van de tweede editie: zorg voor een categorie ‘topsporters’.

Reacties zijn gesloten.