Vroege vogels in Orthografië

Het dicteejaar 2017 ging al vroeg van start. Lokale dicteeliefhebbers konden in januari terecht in Amsterdam-Noord en Spijkenisse.

Amsterdam-Noord 2017

Jan Donkers leest voor. Foto © Boekhandel Van der Plas.

door JvHD

Het dicteejaar 2017 ging al vroeg van start – te weten op donderdag 19 januari, in de burgerzaal van het Stadsdeelhuis van Amsterdam-Noord. Daar organiseerde boekhandel Van der Plas de tweede editie van het dictee. Vorig jaar imponeerde het debuterende evenement door de jolige sfeer, het entertainment en een hondsmoeilijke tekst. Winnaar Pieter van Diepen won toen met een absurde score van 21 fouten. Dit jaar ging het er anders aan toe. De groep van ruim zestig deelnemers in 2016 was geslonken tot 35, de tekst was stukken eenvoudiger, zij het nog steeds pittig.

Buitenstaanders waren deze keer niet welkom, nadat enkelen zich naar het oordeel van de organisatoren minder plezierig hadden gedragen tijdens de eerste editie. Heel jammer, want ook nu was er gezorgd voor entertainment door onder meer de Theaterstraat (‘De wereld draait Noord’). Jan Donkers nam andermaal het dicteren voor zijn rekening. En er werd verbluffend goed gescoord in Noord: de anonieme winnares maakte slechts vijf keer een foutje, de nummer twee vergiste zich zes keer.

Nissewaard 2017

Leerlingen van de basisschool kijken uit naar de uitslag van het dictee. Foto © René Bakker

Nissewaards dictee
Een andere vroege vogel legde in Spijkenisse een orthografisch ei. Op woensdag 25 januari konden inwoners van de gemeente Nissewaard voor het eerst terecht in de bibliotheek voor een robbertje stoeien met spelling. ‘s Middags won Isabelle de Veth van basisschool De Vogelenzang-Noord het jeugddictee. Sem Westland werd tweede, gevolgd door Sarah de Haan. ‘s Avonds organiseerde de Lionsclub Bernisse een dictee voor volwassenen. Daar ging de eerste prijs naar Anita de Feijter. De opbrengst van ruim 2000 euro gaat naar het Taalhuis Nissewaard, waar mensen beter leren lezen en schrijven.

1 reacties