Elf fouten maakte Rian Aben in het derde Woerdens Dictee, en dat was er net eentje te veel. Gerard de Jong haalde met zijn tien fouten de begeerde wisselbeker binnen na een enerverende avond op 25 februari. Een mooie score, gezien het totaal van bijna tweeduizend fouten dat de zeventig deelnemers bijeen wisten te schrijven in de raadszaal van het Woerdense stadhuis; gemiddeld dus bijna dertig fout per persoon. Op de publieke tribune bleef Pieter van Diepen – buiten mededinging – iedereen voor met twee fouten, maar om de sfeer niet te bederven hield hij dat liever voor zich.
Publicrelationsverhaal
De winnaars kwamen uit in de categorie voorrondespelers, afgezien van de lokale spellingcrack Rian Aben. Na haar derde plaats in 2012 en het goud in 2013 was zij nu ingedeeld in de prominentenklasse. Medeprominent Heerd-Jan Hoogeveen, raadslid voor D66, bleek dit jaar niet in vorm. De verkiezingscampagne had zo veel van zijn energie gevergd, dat hij niet verder kwam dan 21 fout. Een flagrant verschil met zijn overwinning in 2012, terwijl het dictee op zichzelf niet moeilijker was dan voorheen. Docente Nederlands Annet van de Wouw had een fijn publicrelationsverhaal geschreven met als thema ‘Woerden bruist’. Genoeg valkuilen wist zij erin onder te brengen. Zo beschreef zij in de vijfde alinea happenings als een triatlon, een loeigezellige najaarsmarkt, een dance-event met tachtiger- en negentigerjarenmuziek, een één weekend durend jazzfestival en natuurlijk de intocht van de goedheilig man. Even verderop repte zij van exquise spécialités als gnocchi, tzatziki, sint-jakobsschelpen, crème brûlée, een tiramisu’tje of, nog exotischer, een Vietnamees rodebonenijsje.
Sticker
Voorleesster Anne Wil Blankers, gelauwerde grande dame van het Nederlands toneel, brak haar tong uiteraard niet over de zinnen. Hoewel zij halje travalje van start ging, was haar voordracht verder mooi en duidelijk. De dicteeschrijvers hadden het er heel wat moeilijker mee, bleek tijdens de correctieronde. Men keek elkaars werk na, waarna de beste werkstukken nog eens door de jury werden gecontroleerd. Dat nam behoorlijk veel tijd in beslag. Pikant detail: omdat sommige prominenten niet waren verschenen, had de organisatie enkele schriftjes op de publieke tribune voorzien van een sticker. Wie zo’n plaatje trof, mocht officieel meedoen met het dictee. De pauze werd ingevuld met een tweegesprek tussen presentatrice Anne-Berthe van Chastelet en Anne Wil Blankers. Boeiend, maar wel erg lang – een reprise van het lange gesprek met Esther Vergeer in de vorige editie.
Goedgekeurd
Gelukkig leverde de tekst niet veel discussie op. Die was dan ook duchtig gecontroleerd door enkele ervaren dicteefanaten via Dictees.nl, wat jurylid Hille Schilstra verleidde tot de uitspraak dat het dictee was ‘goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Dicteetijgers’. Hij voegde er ter geruststelling aan toe: ‘zo heten ze niet echt hoor’. De prijswinnaars konden tevreden terugkijken op een mooie prestatie. Na Gerard de Jong en Rian Aben werd de derde positie ex aequo ingenomen door Marian Noorthoek en Miep van der Wiel met elk dertien fouten. Een prima score behaalde ook David Oostrom in de scholierencategorie: 21 fout.
Na drie goed verzorgde edities, met goede teksten in een mooie ambiance, heeft de Volksuniversiteit Woerden zich bewezen in de wonderlijke wereld van dicteewedstrijden. Hopelijk zijn er nog voldoende bekende Woerdenaren van het kaliber Anne Wil Blankers die overgehaald kunnen worden voor de komende afleveringen.
Lees hier het dictee. Foto’s © Marleen Bouwman