door Jeroen van Heemskerck Düker. Foto’s: Patrick van Gemert, Zutphens Persbureau
De soep werd net zo heet gegeten als hij werd opgediend in het zesde Zutphens dictee. Op donderdag 19 november presenteerden de Lionsclub Zutphen-Kattenhaven een pittige menukaart van culinaire en orthografische verrassingen in de Hanzestad. Dat paste goed bij de locatie: het voormalige fort Bronsbergen herbergt sinds enige tijd onder meer een uitstekend restaurant en een pittoreske tapasbar in de keldergewelven.
Naar die onderaardse ruimte verhuisden deze keer de dicteeliefhebbers, omdat een horde huisartsen beslag gelegd had op de gebruikelijke zaal boven in het complex. Gezien het geslonken aantal deelnemers – 31 dicteeliefhebbers namen slechts de moeite – was dat een gelukkige keuze. Onder het toeziend oog van enkele terracotta-Mariaatjes en haar gezinsleden bogen de taalminnaars zich over de alinea’s van Jaap Pott, Jody Hagenbeek, Fiona van Gemert-de Heus en stadsarcheoloog Michel Groothedde.
Jajem en quiches
Van tevoren was al aangekondigd dat culinair Zutphen hun onderwerp zou zijn voor deze zesde editie. En ja hoor, al in de eerste alinea vlogen de beruchte smakelijkheden het publiek al om de oren: jajem, pikketanissie en andere sterkedrank vormden de opmaat van een tekst vol exquise hors-d’oeuvres als sint-jakobsmosselen op aardappel-octopussalade met bouillabaisseschuim en desserts als papaja-ijs of een cappuccinootje. Heel gemeen waren ook de industrieelporseleinen terrine en de eersteklas koud-en-warme buffetten. De voorlezeres van dienst, stadsdichteres Anna Wiersma, liet zich er niet door uit het veld slaan, al blonk haar voordracht niet uit in enthousiasme.
Na die veeleisende exercitie wekt het nauwelijks verbazing dat de bespreking tamelijk rumoerig verliep. Oud-docent Jaap Pott voerde zijn gehoor langs alle voetangels en klemmen, plus de onderliggende regels. Gelukkig blonk de tekst, zoals altijd, uit in consistentie. Afgezien van de vele lokale namen bleven er amper discussiepunten liggen. Ook de nakijkploeg verrichtte degelijk werk, ondanks de meer dan duizend (!) rode strepen die geplaatst moesten worden: een recordgemiddelde van 32,6 fouten per persoon.
Wie verslaat Potjes?
Zoals bij nogal wat evenementen het geval is, biedt het podium in Zutphen weinig verrassingen. Voor het vierde achtereenvolgende jaar mocht Marry Potjes (17 fout) haar hoofdprijs komen ophalen. Dicteeveteraan Jan Riefel uit Twello maakte helaas net één foutje te veel om haar van de troon te stoten. Netty Groenveld bezette de derde plek met 20 fouten. De onderlinge competitie van de buitenpoorters werd beslecht door Bert Jansen uit Bussum. Hij bracht zijn concurrenten een gevoelige slag toe: tegen zijn zes foutjes staken de negen fouten van Jeroen van Heemskerck Düker en de nog hogere foutscore van René Dijkgraaf schril af.
Gelukkig behoort de nazit in fort Bronsbergen tot de vaste onderdelen van de dicteeavond. Met sauvignon blanc en een enkel pikketanissie konden de verliezers het evenement in stijl afsluiten. En mede gezien de opbrengst, 450 euro voor stichting Het Verloren Kind, kan ook de organisatie terugkijken op een andermaal zeer geslaagd Zutphens Dictee.
Het dictee leest u hier.
Mooi verhaal. Ik had graag meegegeten – al had ik ongetwijfeld ook minstens zes fouten, met al die eigennamen. Maar Zutphen is zo ver, en ik had een andere, nog leukere bezigheid buitenshuis: op L passen.