Tachtig deelnemers schilderen met taal

Achteraf gaf dicteeauteur André Kastelein het wel toe: het achtste Groot Dictee van Goeree-Overflakkee was tamelijk moeilijk. Er werd een recordaantal fouten geteld.

Zouden de mascotte en het briefje geholpen hebben?

middelharnis2015

Jeugdige deelnemers in Middelharnis

door Huib Boogert • foto’s: Huib Boogert en André Kastelein

Achteraf gaf dicteeauteur André Kastelein het wel toe: het achtste Groot Dictee van Goeree-Overflakkee was tamelijk moeilijk. Dat bleek al uit het enkele feit, dat er veel meer fouten werden gemaakt dan in voorgaande jaren. De tachtig deelnemers ‘verschreven’ zich 3156 maal. Dat was gemiddeld 38 maal per persoon. Een record….

De samensteller liet zich echter goedmoedig in de kaart kijken. Hij legde uit, dat ook van zijn kant altijd sprake is van een wedstrijd. “Mijn tegenstanders, de deelnemers, worden steeds beter. Daar moet ik rekening mee houden. Mijn streven is elk jaar, niemand met nul fout naar huis te laten gaan”. Om er vergenoegd aan toe te voegen: “En dat is me altijd nog gelukt.”

Middelharnis 2015

Auteur en voorlezer André Kastelein kreeg ook een cadeautje na afloop.

Typisch kasteleinsiaans
Feit is dat André Kastelein, docent Nederlands aan de christelijke Prins Mauritsscholengemeenschap te Middelharnis, ook dit jaar weer een willig lopende tekst had geconcipieerd die typisch kasteleinsiaans was: een tekst die zich laat aanhoren als ‘maakbaar’, maar ondertussen wemelt van de instinkers.
Gewoonlijk verwerkt deze opsteller weinig exotische woorden. Hij ziet elk jaar kans om een puntig, actueel thema aan de orde te stellen middels een ogenschijnlijk moeiteloze aaneenrijging van Nederlandse woorden en uitdrukkingen. Dit jaar viel hij (oneerbiedig gezegd) een beetje van zijn geloof met woorden als caravaggistisch (à la Caravaggio) en tache de beauté. Voor het overige mochten de deelnemers de tanden stukbijten op ammenooitniet, coloriet, uv-straling, decolleté, romaanse tapisserieën, Bacchusfeesten en Papoea-Nieuw-Guinea.

Middelharnis 2015

Dicteecrack Peter Altink eindigde gelijk met Rein Leentfaar.

Een reine instinker was het Franse woord trompe-l’oeils, dat in het enkelvoud werd voorgelezen (de –s- onhoorbaar, zoals de Fransen dat ook doen), maar waarbij uit het zinsverband moest blijken, dat het om een meervoud ging, plus s dus. Overigens vertelde de auteur bij de uitleg, dat ook een eenvoudig vraagstuk als onder meer door de deelnemers veelvuldig fout (namelijk aaneen) was geschreven.

Curieus thema
Het dictee van 19 november in de aula van de regionale scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO) in Middelharnis had een curieus thema, te weten de aankoop van twee Rembrandts (bezit van de familie Rothschild) door de Nederlandse en Franse staat. Het gaat om de portretten van Maerten en Oopjen Soolmans, nouveaux riches in de zeventiende eeuw. Kastelein gaf vooraf een actuele powerpointpresentatie over het thema. Zo wist iedereen bij voorbaat waar het over ging.

Middelharnis 2015

Een deelnemer fotografeert zijn eigen werkstuk.

De onderwerpkeuze was kennelijk geboortig uit het goede doel voor de eindopbrengst: het Streekmuseum in het tweelingdorp Sommelsdijk. Dicteeauteur Kastelein noemde het Streekmuseum ‘het mooiste museum van het eiland’, ondanks het feit dat hij zelf bestuursvoorzitter is van het museumpje Toren van Goeree in zijn woonplaats Goedereede.
Als inleiding op de voorlezing van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee gaf de voorzitter van de organiserende Rotary, Adri Schipper, toelichting op het fenomeen Rotary. De internationale organisatie werd in 1905 al opgericht, de afdeling Goeree-Overflakkee in 1955.

Middelharnis 2015

Lise Postman (l) en Luc Goode met Greet de Kooning (Rotary) in het midden.

Dictee met een onderstroom
Bij het Groot Dictee Goeree-Overflakkee is niet alles wat het lijkt. Het dictee kent een onvermoede onderstroom, namelijk de amicale rivaliteit tussen de beide scholengemeenschappen in het centrumdorp Middelharnis. De Prins Mauritsleerlingen maakten ditmaal gemiddeld 39 fouten, tegenover de RGO-leerlingen 47 fouten. De stand per 2015 kwam daarmee op 5-3 in het voordeel van ‘de PM’.
Voor het eerst gingen de meer dan 80 deelnemers elkaar met de pen te lijf in vier categorieën: specialisten, gewone deelnemers, leerlingen PM en RGO en de docenten van beide scholen. De sterkste finishers onder de leerlingen waren Lise Postma (21 ft, PM) bij de meisjes en Luc Goode (22 ft, RGO) bij de jongens. Ze kregen hun prijs uit handen van de voorzitter van het organisatiecomité, de Middelharnisser oud-burgemeester Greet de Kooning-Hommes. Bij de docenten was de RGO iets ‘spelbegaafder’: gemiddeld 18,8 fouten, tegenover 21 bij de PM’ers. Docente Dagmar Pegels schreef zichzelf naar slechts 12 fout.

Middelharnis 2015

Oud-huisarts Hans van der Wulp behaalde de zege in de categorie ‘algemeen’.

Bij de algemene deelnemers maakte oud-huisarts Hans van der Wulp opnieuw weinig fouten. Dit keer leverde hem dat de eerste prijs op (17 fout). Saillant detail: Van der Wulp is geen lid van de Rotary, maar van de Lions….

Wisselbeker
Bij de specialisten kaapte Huib Boogert (4 fout) de wisselbeker weg voor de neus van zijn conculega’s Rein Leentfaar en de plaatselijke favoriet Peter Altink (elk 5 fout). Boogert won de trofee voor de derde maal. Alle winnaars kregen uit handen van mevrouw De Kooning een prachtige pen met inscriptie, plus een omvangrijk boeket bloemen.

Het dictee leest u hier.

Middelharnis 2015

Winnaar Huib Boogert

7 reacties

  1. Mooi verslag Huib. Alsnog gefeliciteerd. Na afloop van het dictee heb ik dat verzuimd, sorry.
    Het uitgangspunt van André om dictees te fabriceren waarbij niemand 0 fouten maakt, vind ik onjuist. Dat het ieder jaar moeilijker moet worden omdat meer mensen minder fouten maken, lijkt mij een niet te verdedigen stelling als je het verloop van het gemiddelde aantal fouten in de afgelopen jaren bekijkt (de “professionals” even buiten beschouwing gelaten). Het moet wel voor iedereen aanlokkelijk blijven om mee te doen. Vr.gr. Piet