De scores in de top drie lagen dicht bij elkaar na het tiende Groot Hillegoms Dictee, dat op dinsdag 9 september plaatsvond. Zowel bij de lokale deelnemers als bij de specialisten waren de beste dicteeschrijvers aan elkaar gewaagd. De eerste groep beleefde zelfs een heuse shoot-out. Voor de tweede en derde plaats moesten Joep Langeveld en Tineke Hartman – beiden met negen fout – onderling de strijd aanbinden. Al na een enkel woord was de kamp beslist: Joep schreef een streepje tussen hocus en pocus en moest genoegen nemen met het brons. Winnares bij de lokale deelnemers werd Marga Nieuwendijk met zeven fout.
Die onderverdeling in twee categorieën is een noviteit voor Hillegom. Tot nog toe bleef dit sympathieke wedstrijdje een lokale aangelegenheid. Het dictee vormt onderdeel van de feestweek die de Hillegomse harddraverijvereniging jaarlijks organiseert. Dit jaar kwamen ook dicteenomaden aanwaaien, belust op een uitdaging na een dicteearme zomer. In allerijl stelde bestuurslid Ad van Lierop, die zelf sportief meeschreef, extra prijzen ter beschikking.
Fab four
Auteurs Bram Rietveld en Leni Lagerberg hadden een fraai verhaal gecomponeerd rondom het legendarische tv-optreden van The Beatles, met onder meer de mooie kantelzin ‘Nu, 50 jaar later, is de zestigerjarenmuziek opnieuw populair en lijkt er een beatificatie plaats te vinden van deze inmiddels tot rockbrontosaurussen uitgegroeide muzikanten, die mede de overgang van de rock-‘n-rollmuziek naar de latere rockmuziek vormgaven.’ Na een halfuur voorlezen, wat Bram Rietveld op uitstekende wijze voor zijn rekening nam, was het een kwestie van elkaars werk nakijken. In de koffiepauze doken de twee juryleden onder om de beste dictees nogmaals te controleren.
Bij de specialisten was het eindelijk eens tijd voor mij. Met één fout – de bijnaam Fab Four moest volgens de jury met beginkapitalen – bleef ik Rien Wisse uit Breda (twee fout) en Pieter van Diepen (drie fout) voor.
Volgend jaar bestaat de Harddraverijvereniging Hillegom 110 jaar. Bestuurslid Ad van Lierop stelde voor dan een dictee te doen zonder streepjes, cedilles, hoofdletters en accenten – zo’n dictee dat vroeger op de mulo werd gegeven. Het is een manier om de specialisten buiten de deur te houden, maar een tikje saai zou het wel kunnen worden…
Lees hier de dicteetekst.
Foto’s: Eric-Jan Geertsen
goed gevuld los – sloeg op Hillegom, niet op Oegstgeest
Staat in de leader.
Geachte dicteetijgers,
O tempora o mores! Waarom slagen zelfs jullie er niet in om het beletselteken juist te gebruiken? Die schitterende drie puntjes verdienen toch een spatie …?
http://taaladvies.net/taal/advies/tekst/90/beletselteken_algemeen/
Alle goeds en tot in Brussel,
Willem Bongers-Dek, Vlaams-Nederlands Huis deBuren
Dat is, waarde Willem, een gevolg van mijn opleiding. Ik ben vormgever en opgeleid in de beste typografische traditie. Een typograaf zal altijd een en-spatie (een zogeheten halve spatie) plaatsen tussen het woordeinde en de ellips of het beletselteken. Maar in de tegenwoordige tekstverwerkers wordt dat spatieverschil niet meer gemaakt. Dan wordt het kiezen: een hele spatie of geen enkele?
Hoe dan ook, ge hebt mij overtuigd. Voortaan zal ik kiezen voor de hele spatie voorafgaand aan het beletselteken. Dank voor uw opmerkzaamheid!
Zeer graag gedaan!