Aalsmeers feestje is zonder tijgers ook leuk

Na de jubileumeditie in 2019 doorstond Aalsmeer twee dicteeloze jaren. Dit jaar kon eindelijk de elfde editie van start – zonder die luidruchtige dicteetijgers.

Aalsmeer 2022

Concentratie bij de deelnemers in het Flower Art Museum

door de redactie van Aalsmeer Vandaag

De elfde editie van het Groot Aalsmeers Dictee 2022 leverde met Ronald Ganzeboom een verwachte overwinnaar op in de individuele categorie. Hij won al twee keer eerder. In de teamklasse streek, tegen de eigen verwachtingen in, Aalsmeer Vandaag de eerste prijs op. Na twee dicteeloze jaren vanwege corona werd het dictee vrijdagavond 7 oktober gehouden in het Flower Art Museum en voor ruim dertig aanwezigen voorgelezen door burgemeester Gido Oude Kotte.

‘Een nieuw begin’ was het thema van het Groot Aalsmeers Dictee dit jaar, geschreven door Joke van der Zee. De titel is illustratief voor de vele nieuwe onderdelen. Bijvoorbeeld de locatie, – ‘perfect’ – volgens deelnemer Berry Philippa en het tijdstip, vrijdagavond in plaats van zondagmiddag. Voor het eerst heeft de organisatie een hoofdsponsor: Schoenmaker Bedrijfsjuridisch Advies & Mediation. Ook nieuw: de door voorzitter Annemarie Braakman genoemde dicteenomaden, die vroeger in de categorie ‘specialisten’ meededen, konden zich niet inschrijven. “Het is écht voor Aalsmeerders, mensen die er wonen of werken of dat hebben gedaan”, lichtte zij toe.

Aalsmeer 2022

De tweede prijs ging naar Dorry Omtzigt (midden)

Taalgrapjes of valkuilen?

Doorspekt met taalgrapjes ging namens de hoofdsponsor Ben Schoenmaker kort in op het belang van juist taalgebruik. “En daar hoort de spelling bij.” Grapjes had ook burgemeester Gido Oude Kotte, die had verteld wel te willen voorlezen, zolang hij maar niet hoefde te schrijven. En het dictee had diverse woordgrapjes, al werden die door de deelnemers vooral als valkuilen en instinkers gezien.

Fouten van andere deelnemers dan de winnaars in de twee categorieën werden niet bekendgemaakt. Wel was er een speciale prijs voor de leukste verschrijving. Die ging naar de deelnemer die in plaats van goegemeente noteerde: ‘kroeggemeente’. Groot was de hilariteit hierom en dat kenmerkte ook de sfeer: sportief en gemoedelijk tegelijk.

Na Ronald Ganzeboom (9 fouten in de zeventig dicteewoorden), eindigden Dorry Omtzigt (12 fouten) en Aad Hofland (13 fouten). De laatste maakte ook deel uit van het team Hof, dat nipt tweede werd voor team Philippa en net ná Aalsmeer Vandaag. Het gemiddeld aantal fouten lag dit keer op 22.

Voor de uitreiking van de prijzen, bloemen en taarten (van bakkerij Vooges) genoten de deelnemers van een Chinees buffet, waarnaar in de tiende en laatste dicteezin werd verwezen. Ook dat buffet was nieuw en viel kennelijk goed in de smaak.

Reacties zijn gesloten.