Adrie Jehee wint jubileumdictee in Epe

Muisstil was het in de raadszaal van het gemeentehuis in Epe, maandagavond 10 februari. Achttien deelnemers bogen zich daar over het twintigste Eper Dictee.

Winnares Adrie Jehee neemt haar prijs in ontvangst. Foto: Herman Rouwenhorst.

Jan Terlouw

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw

Muisstil was het in de raadszaal van het gemeentehuis in Epe, maandagavond 10 februari. Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw las daar de twintigste editie van het Eper Dictee voor. Acht regels, tweehonderd woorden, die de achttien deelnemers veelal fronsend opschreven. CC de Noordgouw uit Heerde en de basisschool Anne de Vries uit Epe tekenden wederom voor de organisatie.

De tekst van dit dictee was opgesteld door Willy Vorderman en Kees Blom, twee taalliefhebbers die er alle twintig edities bij waren. Dit keer stonden ze aan de andere kant en lieten ze de deelnemers zweten. Uit het Roze Boekje had het tweetal een flink aantal dicteewoordjes opgeduikeld en die verwerkt in een niet al te lange tekst, inclusief een leuke vondst als heen-en-weerbericht. In de pauze gingen de tien correctoren van De Noordgouw aan de slag om alle achttien versies na te kijken. De tekst van de beste deelneemster werd zelfs drie keer gecontroleerd.

Herman Rouwenhorst

Onderwijzer Herman Rouwenhorst, gesteund door zijn leerlingen, won de derde prijs.

De eerste prijs, een pakket met boeken van Jan Terlouw, gesigneerd door de schrijver zelf, werd gewonnen door Adrie Jehee uit Heerde. Op de tweede plaats kwam Epenaar Henk Posthouwer en als derde eindigde Herman Rouwenhorst, eveneens uit Epe. Deze leerkracht van groep 6 van de Anne de Vriesschool stond er niet alleen voor; zijn leerlingen maakten een speciaal T-shirt voor hem met de opdruk ‘Succes meester!’ en een foto van de klas. Dicteetijger Jan Riefel – dikwijls goed voor een mooie podiumplaats – won als beste deelnemer buiten mededinging.

De deelnemers lieten zich sponsoren per goed geschreven woord. De opbrengst, ten bate van de Stichting Lezen & schrijven, bedroeg meer dan 600 euro. “Het was moeilijk, maar het was wel heel leuk”, aldus een van de deelnemers. “Volgend jaar weer!” Nieuwtjes over het Veluwse evenement volgt u op www.eperdictee.nl.

Foto’s © Herman Rouwenhorst

Reacties zijn gesloten.