Flinke opkomst bij eerste Zeister Dictee

In de raadszaal van het gemeentehuis in Zeist streden op maandag 10 februari bijna honderd deelnemers om de zege tijdens het eerste Groot Zeister Dictee.

De gemeente Zeist plakte onlangs een kubus aan haar fraaie historische gemeentehuis.

Zeist 2014

Winnares Marion Meijs koestert haar dikke Van Dale

In de raadszaal van het gemeentehuis in Zeist streden op maandag 10 februari bijna honderd deelnemers om de zege tijdens het eerste Groot Zeister Dictee. Voor zo’n eerste editie was de opkomst verrassend groot, zeker gezien de geografische restrictie: alleen inwoners van Zeist waren welkom. Aan die opkomst zal de locatie, het nagelnieuwe gemeentehuis, zeker hebben bijgedragen. De sfeer was opgewekt, al werd er tijdens het voorlezen nogal eens gedebatteerd naar aanleiding van kleine foutjes in de tekst. De voorlezer, de goedmoedige weerman en lokaal politicus Peter Timofeeff, trachtte de spanning te verminderen door te benadrukken dat het hier om een spelletje ging. Desondanks bleven de twijfelgevallen een rol spelen tijdens de nakijkronde. Daarbij controleerde elke deelnemer het werk van zijn buurman.

De Zeister wijkinloophuizen ontvingen na afloop van Lia van Dijk, president van de organiserende Rotaryclub Zeist, een cheque van 2500 euro. Het geld komt ten goede aan huiswerkbegeleiding van kinderen en jongeren. Voor de prijsuitreiking kwam de burgemeester zelf in actie. Koos Janssen reikte de prijs voor het beste team uit aan de vijf deelnemers van de Stichting Kerk en Samenleving en zei erbij hoe bijzonder dat was: juist die Stichting maakt zich sterk voor de wijkinloophuizen. Het als tweede geplaatste team – het was een nek-aan-nekrace – was Geheugen van Zeist.

Zeist 2014

Burgemeester Koos Janssen probeert zich tevergeefs Rein Leentfaar van het lijf te houden

Barrage
Bij de individuele deelnemers kwam het aan op een barrage. Hoewel vooraf duidelijk was gemaakt dat het in Zeist ging om een louter lokaal dictee, had dicteeveelvraat Rein Leentfaar zich toch tussen de deelnemers genesteld. Met negen fouten bleek hij de winnaar en kon de organisatie hem met goed fatsoen de prijs niet weigeren. Leentfaar accepteerde het gewonnen dinerarrangement, maar schoof de eveneens gewonnen dikke Van Dale door naar de beste inwoner van Zeist. En zo ging die prijs ook voorbij aan de nummer twee, dicteetijger Bob Boersema uit Soest (10 fout).

Zeist 2014

De jury in beraad

Daarna steeg de spanning. Want de individuele nummers drie en vier, die wel in Zeist wonen, bonden in een tweede ronde de strijd met elkaar aan. In sneltreinvaart moesten zij twintig moeilijke woorden opschrijven; gelegenheid tot nakijken kregen ze niet. Marion Meijs-Russel won met haar tien fouten nipt van Jantsje de Boer, die dertien keer een woord fout spelde.

Het dictee wordt een traditie. Burgemeester Janssen heeft voor 2015 de raadszaal al ter beschikking gesteld. U kunt op de hoogte blijven via Dictees.nl en de eigen dicteesite www.grootzeisterdictee.nl.

Foto’s @ Cor Krüter. De hele reportage vindt u hier.

Reacties zijn gesloten.