Alkmaarse jury bevangen door kapitalitis

Pieter van Diepen schreef op 13 juli 2013 een foutloos dictee tijdens een aangename avond in Alkmaar. De jury, getroffen door hoofdletterziekte, plaatste desondanks drie rode strepen.

Pieter van Diepen (midden) kijkt op. Foto: Marja Bak

Alkmaar 2013

Winnaars in Alkmaar: Jitze Nijdam (2e), winnaar Pieter van Diepen en Jeroen van Heemskerck Düker (3e)

Pieter van Diepen uit Leiden was zaterdagavond 13 juli even de Grootste Alkmaarder Aller Tijden. Ja, met hoofdletters volgens de correctoren van het tweede Alkmaars Dictee. Zij bleken getroffen door een ernstig geval van kapitalitis, de Angelsaksische hoofdletterziekte. De zelfverklaarde pietje-precies uit Leiden slaagde erin de tekst van Rob Bakker geheel foutloos op te schrijven. Desondanks plaatste de jury drie rode strepen in zijn dictee, op plaatsen waar zij een aanhalingsteken hadden willen zien en bij grootste Alkmaarder, dat volgens hen Grootste Alkmaarder had moeten zijn.

 

Alkmaar 2013

Jeroen van Merwijk leest voor op het Canadaplein in Alkmaar

Zomerbuitje
Jammer, die merkwaardige rode strepen. Het Alkmaars Dictee is een verfrissend zomerbuitje in de gortdroge dicteezomer. Het enige openluchtdictee in Nederland trok ook dit jaar bijna honderd liefhebbers naar het Canadaplein. De organisatoren hadden gezorgd voor een onbewolkte zomeravond. En door de inheemse cabaretier-schilder Jeroen van Merwijk te strikken als voorlezer, hebben zij in de roos geschoten. Met verve droeg hij het geestige verhaal voor over Cornelis Drebbel, de vroeg-zeventiende-eeuwse alleskunner die begin dit jaar werd verkozen tot grootste Alkmaarder aller tijden. Van Merkwijks speelse intermezzo’s hielden de sfeer lekker ontspannen zonder de verstaanbaarheid te verstoren.

Alkmaar 2013

Sfeerbeeld van het Alkmaars Dictee 2013 op het Canadaplein

Fouten
Na afloop verzorgde Jeroen van Merwijk met gitarist Wouter Planteijdt een mooi optreden, tot het tijd was voor de uitslag. In de top tien lagen de scores dicht bij elkaar, rond de tien fouten. Jeroen van Heemskerck Düker – ik dus – behaalde de derde plaats met acht fouten, de tweede plek was voor Jitze Nijdam, de winnaar in 2011. Pieter van Diepen stak boven iedereen uit met drie niet-bestaande fouten. Hij won een theaterbon en een verhuisdoos vol boeken van medesponsor boekhandel Feijn.

Als gevolg van het discutabele correctiewerk was de nazit in de frisse avondlucht rumoerig. Het was de enige smet op een vermakelijke dicteeavond, maar wel een vrij forse. Waarom toch laat men punten en komma’s wel voorlezen en aanhalingstekens niet? En waarom, o waarom denkt men dat de grootste Alkmaarder een extra kapitaal behoeft? Bovendien bleek er behoorlijk slordig te zijn gecorrigeerd. Fout gespelde woorden werden verschillend beoordeeld of zelfs over het hoofd gezien. Gelukkig laat deze kritiek onverlet dat Pieter van Diepen een formidabele prestatie heeft geleverd op een alleszins aangename dicteeavond in Alkmaar. Chapeau!

Foto’s: © Marja Bak

8 reacties

  1. In constructies met ‘dacht’ komen nooit aanhalingstekens, alleen met : ‘zei’, ‘riep uit’ e.d. De tweede zin zou nog als ‘gezegd’ beschouwd kunnen worden, maar dit had niet fout
    gerekend mogen worden.

    Verder had ik juist wel : Grootste ( stond in alle aankondigingen ) Fout : moest : grootste zijn. Dat waren dus drie onterechte fouten plus een paar foute eigennamen.

    Toch leuk, vriendelijke groet, Jitze Nijdam

  2. Jeroen, jij ook van harte met de derde plaats.
    Kwam vroeger voor m’n werk ( farmaceutische industrie ) vaak bij apotheek Van Heemskerck Düker in Hilversum, vast familie van jou.

    Vr.gr. Jitze Nijdam

  3. Ik snap nog altijd niet, dat dicteemakers en/of jury’s hun evenement willen ontsieren met dit soort fratsen. Het was een van de redenen, dat ik niet voor Alkmaar (of moet dat hier ook tussen aanhalingstekens?) heb ingeschreven. Vorig jaar was er ook zoiets aan de hand.
    Overigens was het dit jaar toch een reuzeleuke tekst, waarin vrijwel alle spellingthema’s aan de orde komen, behalve wellicht de werkwoordsvormen. HB.

  4. Mee eens, Huib. Het was een leuke avond en een heel geestige tekst van goed niveau. Maar er is heel merkwaardig gecorrigeerd. Met zijn befaamde Zeeuwse vasthoudendheid heeft Rein Leentfaar naderhand opheldering gevraagd over onder meer de titel. Uitleg: ‘De Grootste Alkmaarder Aller Tijden’, zoals het op de aankondigingen stond, was het thema, ‘De grootste Alkmaarder aller tijden’ had de titel moeten zijn. In de laatste zin hadden we ‘Grootste Alkmaarder aller tijden’ moeten schrijven, omdat het daar zou gaan om een benaming. Dergelijke redeneringen gaan helaas mijn pet te boven.

    Aanhalingstekens, correct of niet, moeten natuurlijk altijd worden voorgelezen. Daarover bestaat geen discussie.

  5. Hallo Jeroen,

    Een jury moet zich helemaal niet willen inlaten met aanhalingsktekens, komma’s, dubbele punt, puntkomma, e.d. Die hebben niks met spelling te maken. Leestekens zijn grammatica.

    Ik ben met je eens, dat die Grootste Alkmaarder gewoon ‘klein’ moet. Als het gaat om een tv-programma, een artikelenserie (krant) of een wedstrijd kan een kapitaal gewenst zijn vanwege het het donorprincipe, maar zonder dat is het gewoon klein: ‘grootste Alkmaarder aller tijden’.

    Maar ik blijf het zonde vinden, dat over dit soort eigenwijze fratsen (ik heb er geen ander woord voor) nog altijd discussies moeten ontstaan. Makers en jury’s moeten maar gewoon doen. Ze moeten zorgen voor teksten waarover geen discussie mogelijk/nodig is.

    Groet,

    Huib

  6. Dag Huib,
    Ben het helemaal mer je eens : discussie zou niet mogelijk moeten zijn. 10 jaar geleden werd ik in Alkmaar tweede met ‘ecstasy ‘ als fout, en de eerste plaats was voor degene die ‘ecstacy’ geschreven had.

    ‘t Valt mij op dat er ook vaak onduidelijkheid is bij de voorronde van ons nationale dictee in de Volkskrant, en nooit bij het dictee zelf. Stel voor dat de makers van de plaatselijke dictees voortaan in ieder geval hun tekst laten nakijken door een – echte – deskundige.

    Vriendelijke groet, Jitze Nijdam

  7. Jitze,
    Het begint met een goede tekst. Controle vooraf heeft geen zin, als de tekst al niet deugt. Een dicteemaker moet kwestieuze zaken vermijden. Pas als hij daarin slaagt, heeft het zin om de tekst vooraf te laten checken. Door de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal bijvoorbeeld.
    HB