Alphen: koren op de molen van taalliefhebbers

Het dictee van Alphen aan den Rijn, op donderdag 13 maart, was koren op de molen van de circa honderd deelnemers.

Oud-minister Liesbeth Spies blijkt de ideale voorleesster

grijsgedraaid

De band Grijs gedraaid zette de toon in Alphen

Tekst en foto’s: Huib Boogert

Het dictee van Alphen aan den Rijn, op donderdag 13 maart, was koren op de molen van de circa honderd deelnemers. In de goed gevulde aula van het Groene Hart Leerpark zat de sfeer er al vroeg in, mede dankzij de nostalgisch stemmende evergreens van de ouderejongerenformatie Grijs gedraaid.

De tekst van het vijfde Groot Alphens Dictee was geschreven door neerlandica annex molenaarster Alice de Wit. Zij bewoont de Blauwe Molen in Hoogmade en had al haar molenaarskennis in stelling gebracht in een mooi rustig dictee, waarin alle spellingthema’s langskwamen. Ze maakte zelfs een uitstapje naar de meteorologie, met woorden als altocumuli castellani, coalescentie, weerapp en occlusie.

Lidi Smit

Lidi Smit, lid van het Rabobankteam, twijfelt over de juiste spelling

Alice’ tekst werd – na finetuning van de geluidsinstallatie – voortreffelijk voorgelezen door oud-minister van Binnenlandse Zaken en oud-gedeputeerde (en Alphense) Liesbeth Spies. Haar tempo en haar dictie waren vlekkeloos. De deelnemers deden mee in drie categorieën: teams, Alphenaren en overigen. Ze waren na afloop misschien een beetje in hun wiek geschoten door het gemiddelde aantal fouten (ruim 22), maar slechts weinigen lieten dat hun plezier vergallen.

 

Lies Verra

Lies Verra-Roest was (weer) de beste Alphenaar

Goede doelen

Na afloop van het dictee was er aandacht voor de goede doelen. Die waren uitgekozen door het organiserende vrouwennetwerk Soroptimist International Club Alphen aan den Rijn. De opbrengst was 3000 euro voor de stichting Circle4Life (voor kansarme kinderen en gezinnen in Afrika) en 2000 euro voor het initiatief Samenspraak (hulp aan anderstaligen in ons land). De prijsuitreiking volgde bewonderenswaardig snel. In de categorie teams werd alleen de winnaar bekendgemaakt: team De Roei , met 16 fout gemiddeld. In de categorie Alphenaren won – voor de tweede keer – mevrouw Lies Verra-Roest (7 fout). De besten uit de categorie overigen waren er drie: Pieter van Diepen, Robert Joosen en Huib Boogert met elk 2 fout). Jeroen van Heemskerck Düker maakte 3 fout en mocht ook nog een prijs mee naar huis nemen. De correctie in Alphen aan den Rijn was boven elke discussie verheven. Ze was vlot en foutloos.

Jeroen

Jeroen van Heemskerck Düker won een fraai collier

Haagbeuk

Bij een grote verloting met prachtige prijzen werd dicteetijger René Dijkgraaf uit Harderwijk aangenaam verrast door het presentje dat op een van zijn loten viel. Hij won een echte boom, beschikbaar gesteld door een lokale boomkwekerij. Volgens de bijgeleverde beschrijving dreigt de boom 4,5 tot 5 meter hoog te worden. Veel verkoelende schaduw dus in de Dijkgraaftuin….

 

Winnaars Robert Joosen, Pieter van Diepen en Huib Boogert

Het dictee leest u hier.

Reacties zijn gesloten.