Vertrouwde namen op Flevolandse podia

Weinig verrassende namen bij dictees in Emmeloord, Dronten en Zeewolde deze week, al wonnen de leerlingen wel van hun docenten.
Dicteeschrijvers in Emmeloord. Foto © De Noordoostpolder

Emmeloord Dictee

Winnaars in Emmeloord: Liesbeth Weijs, Cees Dekker en Ria Doeleman, respectievelijk 3e, 2e en 1e. Foto: De Noordoostpolder

Flevoland grossierde deze week in vertrouwde dicteewinnaars. In Emmeloord, Dronten en Zeewolde zegevierden teams en individuele deelnemers die al jarenlang de hoofdprijs mee naar huis nemen. Tijdens de nationale Boekenweek stond de jongste provincie gewoontegetrouw bol van de evenementen. Over het dictee in Zeewolde berichtten wij op deze webstek al eerder; op 12 maart was het de beurt aan Emmeloord en Dronten.

Emmeloord

In Emmeloord had Judith Koelemeijer, de auteur van het achttiende (!) Emelwerda/De Noordoostpolderdictee, zich uitgeleefd in een reisverhaal over twee Gooise mannen – een Blaricummer en een Bussumer – waarin een flink aantal lemmata uit het Roze Boekje verwerkt waren. Het was na die tekst geen wonder dat de usual suspects aan de haal gingen met de prijzen. Cees Dekker van Urk, de winnaar in de afgelopen jaren, moest weliswaar de eerste plek afstaan, maar haalde toch een mooie tweede plaats. Individueel winnares werd Ria Doeleman uit Emmeloord. Zij maakt deel uit van het gouden team dat de organisatie drie jaar geleden formeerde op basis van de voorronde in De Noordoostpolder. Het team van Rudy Dorlas, Ria Doeleman, A. Pruijs , Egbert de Vos en Annemarie Bood nam nu al drie keer de Marsmanwisseltrofee mee naar huis.

Dronten

De Meerpaal vormde het decor voor het zesde Theaterdictee in Dronten. Acht teams verzamelden zich er voor een avondje spellen én de lezing van Renate Dorrestein. Individuele deelnemers zijn er niet bij dit dictee; elke ploeg van drie tot vijf spellers levert de beste versie in. Ook hier was de zege van het team De Woordenaars nauwelijks een verrassing: het team won al twee keer eerder. Dit jaar bestond de ploeg uit Bert Jansen, René Dijkgraaf en Jeroen van Heemskerck Düker. De tweede plaats veroorzaakte daarentegen wel ophef. Die werd ingenomen door de leerlingen van het Almere College, die daarmee hun docententeam aftroefden. Een bijzonder fraaie prestatie, zeker gezien de lang niet eenvoudige tekst van neerlandicus en oud-docent Jos van Heesteren. Woorden als angehaucht, baedeker, brigantijn en kavalje behoren toch niet tot de woordenschat van de gemiddelde vierdeklasser. Hoewel de officiële versie ontsierd werd door nogal wat slordige fouten, bezorgde zijn karakteristiek van verschillende typen reizigers de deelnemers veel plezier.

De persoonlijk gekleurde lezing van Renate Dorrestein, die het dictee tevens uitstekend voordroeg, maakte het Theaterdictee tot een sympathiek avondje uit.

Het dictee van Emmeloord vindt u hier.

Reacties zijn gesloten.