Groot Zeeuws Dictee wordt Vlaams onderonsje

In drie van de vier categorieën won een Vlaming de hoofdprijs tijdens het Groot Zeeuws Dictee in Goes.

Winnares bij de liefhebbers: de jeugdige Aurélie de Waele.

Winnaar Robert Joosen

Winnaar Robert Joosen

Tekst en foto’s: Huib Boogert 

Voor de vijfde achtereenvolgende maal is het Groot Zeeuws Dictee te Goes bij de specialisten een prooi geworden van Robert Joosen uit Kalmthout (België). Hij bleef zijn naaste achtervolgers – beiden Nederlanders – nipt voor: drie tegen vier fouten. De Vlamingen waren trouwens in Goes goed op dreef. Ook bij de liefhebbers ging de titel naar een Belgische deelneemster: Aurélie de Waele.

 

Burgemeester René Verhulst

Burgemeester René Verhulst was een van de deelnemers.

Ook de eerste prijs voor het beste Rotaryteam verdween over de grens, namelijk naar de Rotary Aalter. Alleen in de categorie ‘teams algemeen’ bleef de titel in Nederland. Ze werd bemachtigd door de VVAO, het team van de Vereniging van Vrouwen met een Academische Opleiding. Omdat het een provinciaal dictee was, had de organiserende Rotary Goes-Reimerswaal hoog ingezet met prominenten. Een lid van Gedeputeerde Staten, Ben de Reu, las het dictee voor. Burgemeester René Verhulst van Goes was een van de deelnemers. “Volgend jaar willen we de commissaris van de Koning als voorlezer”, lieten de organisatoren na afloop weten.

Ben de Reu

Gedeputeerde Ben de Reu las de tekst voor.

Vooruitblik op 2040

De dicteetekst was geschreven door docente-journaliste Helge Prinsen. Ze had een verhandeling gemaakt over Zeeland in 2040, verwijzend naar een provinciale rapportage daarover. Moeilijk was het niet, althans niet voor de kenners, maar er zaten toch enkele valkuilen in, zoals ge-3D-print. En veel deelnemers schreven smartphone in twee woorden…

Dicteespecialist Rein Leentfaar had een bonuszin gemaakt voor de specialisten, met tien supermoeilijke woorden, zoals boertjes van buut’n, borsjtsjschranzers, hijood, dicteeaficionado’s, fourreur, seiches, brougham en briouat. Ook de amateurdeelnemers mochten die woorden proberen te schrijven, maar uiteraard buiten jurering.

Bestrijding laaggeletterdheid

De zestig deelnemers hadden allemaal een donatie gedaan voor een vertrouwd doel van de Rotary Goes-Reimerswaal, de bestrijding van laaggeletterdheid. Van de opbrengst van het Zeeuws Dictee, 4000 euro, wordt een zogenoemde boekenhut gekocht voor een basisschool in het dorp Wolphaartsdijk.

Hilda Janssens

Deelneemster Hilda Janssens kijkt toe als haar echtgenoot Robert Joosen zijn prijs ophaalt.

De uitslagen in Goes waren als volgt:

LIEFHEBBERS: 1. Aurélie de Waele (6 ft), 2. Riet Hoveijn (9 ft), 3. Els Spruit (10 ft).

SPECIALISTEN: 1. Robert Joosen (3 ft), 2. ex aequo Huib Boogert en Rien Wisse (elk 4 ft), 3. ex aequo Christiane Adams en Herman Killens (5 ft).

TEAMS: 1. VVAO, 2. Rotary Goes-Reimerswaal, 3. Biblio Oosterschelde.

BESTE ROTARYTEAM: Rotary Aalter (B.).

De tekst van het dictee vindt u hier.

Deelnemers aan het Groot Zeeuws Dictee

Deelnemers aan het Groot Zeeuws Dictee

Reacties zijn gesloten.