Amazones in jodhpurs maken het Woerdenaren lastig

In het tweede Groot Woerdens Dictee, dat dinsdag 26 februari plaatsvond, figureerden veel buitenissige sporters. Dat bracht winnares Rianne Aben (15 fout) nauwelijks van haar stuk.

Dicteewinnaars in Woerden

Van links af: Anneke Bangma (2e), winnares Rianne Aben, Marcel Pos (3e) en winnares bij de scholieren Lisanne Zwaneveld van het Kalsbeek College

In het tweede Groot Woerdens Dictee, dat dinsdag 26 februari plaatsvond, figureerden veel buitenissige sporters. Hun activiteiten maakten het er voor de dicteeschrijvers niet makkelijker op. Er werd in de tekst niet alleen gejudood en gejiujitsuud, maar ook in jodhpurs – rijbroeken, zo bleek later – gereden op lipizzaners en gehengeld naar kolblei en voorntjes. Het was al snel duidelijk dat de tekst van neerlandica Ineke Grootegoed garant zou staan voor een fors aantal fouten. Na afloop bleek het gemiddelde op 30 te liggen. Eersteprijswinnares Rianne Aben bleef daar met 15 fouten ruim onder.

Het slagveld in Woerden was zeer goed bezet. Naast veertig deelnemers die zich via een voorronde hadden gekwalificeerd deden er 21 prominenten en tien scholieren mee. Zelfs de publieke tribune was geheel gevuld met spek-en-bonenschrijvers. De vrijwillige organisatoren van de Volksuniversiteit Woerden trakteerden de aanwezigen op een vlekkeloos, goed verzorgd evenement. Toptennisster Esther Vergeer, die enkele weken terug haar buitengewone carrière beëindigde, bleek ook als dicteevoorlezer talentvol. Zij bracht de lastige tekst, waarin zelfs Fries werd gesproken, zonder problemen.

Esther Vergeer

Olympisch tenniskampioene Esther Vergeer bleef mooi en beheerst onder de tongbrekers van auteur Ineke Grootegoed

Op aanraden van een dicteespecialist die aanwezig was bij de eerste editie, had de organisatie besloten het nakijken over te laten aan de deelnemers zelf. Met dien verstande dat men het werk van een (anonieme) ander controleert. Dat systeem functioneerde goed. Na een korte pauze, die gevuld werd met een aardig gesprek met Esther Vergeer, kon de jury al overgaan tot de prijsuitreiking. Bij de scholieren ging de eerste prijs naar Lisanne Zwaneveld (28 fout). Bij de reguliere deelnemers kon Marcel Pol (17 fout) de derde prijs ophalen; Anneke Bangma bleef hem met 16 fout net voor.

Dankzij de aanwezigheid van diverse lokale media is de avond in zijn geheel terug te zien. Omroep Woerden TV zette het dictee op zijn videokanaal. Hopelijk zet het succes van de avond de vrijwilligers aan tot een herhaling in 2014. En dan graag een tijgercategorie. Kunnen we eens bekijken of die wel weten wat een jodhpur is.

 

Reacties zijn gesloten.