Door JvHD. Foto’s © Wiep van Apeldoorn
Het barst van het talent in Amersfoort. Dat bewezen de organisatoren van het vierde Groot Amersfoorts Dictee op maandag 10 februari. Dat bewezen ook de entertainers die de nakijkpauze voorbij deden vliegen. En dat bewezen de deelnemers, van wie vooral de scholieren grote indruk maakten. De top drie van het Amersfoorts scholierendictee trad aan voor een reprise van hun eerdere prestatie, waarover u hier eerder een verslagje heeft kunnen lezen. Samen met de scholieren bogen in de imposante raadszaal zo’n zestig officiële deelnemers en eenzelfde aantal meeschrijvers zich over een ongehoord lastige tekst van Guido de Wijs. Net als vorig jaar las omroepcoryfee Karel van de Graaf het dictee kundig en vrijwel foutloos voor. Desondanks was het gesteun na de eerste lezing niet van de lucht. De auteur had zich flink uitgeleefd in zijn alinea’s over het nieuwe megaziekenhuis Meander, waarin niet alleen moleculairbiologische capsules en champagneflûtejes figureerden, maar ook vrolijke topchirurgen die alive-and-kicking met hun potpourriouverture een relaxte ambiance schiepen.
Succes voor scholieren
Dat het gemiddelde foutenaantal op ruim 34 uitkwam, verbaasde niemand. Des te scherper tekenden de scores van de middelbare scholieren zich af: de vier meiden die tezamen het podium vormden op het scholierendictee, deden het opnieuw uitstekend. De nummer twee van januari, Soraya Al Saadi (20 fout), wisselde van plek met Leanne Oosterwijk die met 22 fout genoegen moest nemen met zilver. Gemiddeld deden alle scholieren samen het zelfs beter dan de prominenten (bijna 36 fout) en de cursisten van de spellingcursus (39 fout). Had er nog iemand wat te mopperen over de teloorgang van het Nederlands onder de jeugd?
Die mooie uitslagen vernam de uitpuilende zaal natuurlijk pas na een enerverende, vermakelijke avond. De organisatie bleek bij projectsecretaris Janneke Lijkendijk in uitstekende handen. Technisch waren de zaken tot in de puntjes geregeld, inclusief goed geluid en een groot scherm – een aanrader in grote zalen als deze! Het nakijkteam verrichtte goed werk en de sfeer was in een woord geweldig. Plezierdichter Theo Danes vermaakte in de pauze het gehoor met virtuoze trioletten en andere verzen (‘is dyslexie nou met een b of met een p?’), liedzanger Jelle Koolstra maakte indruk met een paar fijne nummers. Na het amusement werd de tekst uiterst vakkundig behandeld door Corrie Samson. Dankzij de foutloze tekst – en misschien het ontbreken van dicteetijgers – bleef wrevel en discussie uit. Een verademing!
Opperbest humeur
Ook op de tribune waren de meeschrijvers in een opperbest humeur. Mijn buurman Martijn Enkelaar, die eigenlijk alleen was meegekomen met Karel van de Graaf, belandde ergens in de veertig fouten, maar hij bleef lachen. Nynke Geertsma, de winnares van de eerste editie in 2011, kwam op de tribune uit op een zeer acceptabele score van 17 fout. Daarmee evenaarde zij de winnaar in de prominentenklasse. Wetenschapsjourmalist Govert Schilling mocht in die groep de pen met inscriptie in ontvangst nemen. In de categorie cursisten van de Volksuniversiteit won classica Hilde Osinga met 30 fouten. De best presterende groep, de mensen die zich via de voorronde hadden geplaatst, werd aangevoerd door freelanceredactrice Judith Wammes, die slechts tien fouten maakte. Naast de pen kreeg zij ook de Van Dale en een beeldje van Nel Jongsma.
Eredivisie
Het Amersfoorts Dictee plaatste zich met deze vierde editie in de eredivisie van het dicteecircuit in Nederland, al blijft het jammer dat er geen buitenpoortersklasse is. Met name de inspanningen van rectrix Maaike Swets voor het jongerendictee verdienen lof. De aanwezigheid van zo veel goed presterende scholieren stemt vrolijk en draagt bij aan de goede sfeer. De leuke en goed gecontroleerde teksten van Guido de Wijs zijn al vier jaar achtereen een factor van belang in het Amersfoorts Dictee. Aanhouden die man!
Lees hier het dictee van Guido de Wijs. Een zeer fraaie fotogalerij vindt u op Picturing people, de site van fotograaf Wiep van Apeldoorn.
Zeer veel dank Jeroen, voor deze prachtige recensie! Het was voor ons als dicteecomité ook een geslaagde avond.
Het is niet mijn taak dicteeorganisatoren te plezieren – als het niet veel voorstelt zeg ik dat ook – maar in dit geval zijn de loftuitingen zonder meer terecht!
En de tekst was ook uitmuntend.
Leuk verslag Jeroen!
Oja, ter info nog: 20 maart is het Larens Lentedictee in het Brinkhuis in Laren, kom je ook?
Ja hoor, ik heb me aangemeld. Het dictee vind je ook in onze kalender.