Castricumse senioren winnen kantje boord

In het Groot Castricums Dictee streden op 26 november 2013 de 55+’ers tegen een groep scholieren. De ouderen wonnen, maar de verschillen waren kleiner dan ooit.

Anne Raspoort behaalde een mooie zege in de juniorengroep

Lilian Schreuder

Vertaalster Lilian Schreuder, winnares in de seniorengroep

Het Groot Castricums Dictee volgde op dinsdagavond 26 november grotendeels het scenario van vorig jaar. Opnieuw streden in de openbare bibliotheek twee teams om de hoogste eer: een groep leerlingen van het Jac. P. Thijssecollege en het Bonhoeffercollege aan de ene kant, en een team 55+’ers aan de andere. En net als in de editie van 2012 bleken de senioren net iets beter. Zelfs de winnares in die laatste groep was dezelfde als vorig jaar. Vertaalster Lilian Schreuder overtrof met slechts een fout niet alleen het hele deelnemersveld, maar ook haar score van een jaar geleden.

Toch was er ook een opvallend verschil met het laatste Castricums Dictee. De verschillen tussen de beide teams waren dit jaar veel kleiner. De zes fouten van juniorwinnares Anne Raspoort lagen wel heel dicht bij de score van senior René Marcellis (vijf fout). Ivo Jak en Jonas van Kappel, de tweede- en derdeprijswinnaars bij de junioren, deden het eveneens heel goed met zeven en acht fouten. Hoopgevende scores van deze scholieren!

Anne Raspoort, winnares bij de junioren

Insectenboek
Auteur Hannie Klinkert, oud-docente Nederlands aan het Bonhoeffercollege, had opnieuw een intelligente tekst geschreven, dit keer rondom Bomans’ Erik of het klein insectenboek. Ondanks de vele lokale eigennamen lag de moeilijkheidsgraad wat lager dan voorheen. Maar met woorden als ziekte van Lyme, pyjama, excentriek en langoustines had de schrijfster nog voldoende obstakels ingebouwd. Burgemeester Toon Mans, die het dictee voorlas, had er geen moeite mee – maar hij hoefde natuurlijk niet mee te schrijven.

Als de Castricumse jongeren nog even een jaartje oefenen, ligt een historische overwinning volgend jaar zomaar binnen hun bereik!

Reacties zijn gesloten.