Cora Jaquet wint Hardenbergs Dictee

Cora Jaquet heeft het vierde Hardenbergs Dictee op haar naam geschreven. Zij maakte acht fouten.

Cora Jaquet toont de wisseltrofee. Foto © Omroep NOOS.

Cora Jacquet met de wisseltrofee

Cora Jaquet heeft het vierde Hardenbergs Dictee op haar naam geschreven. Jaquet, hoofdredactrice van de regionale omroep NOOS, maakte acht fouten. Daarmee bleef zij de winnares van 2013, Tineke Rozema, voor. Niels Smulders behaalde de derde plaats; hij won een cadeaubon van honderd euro.

Met een gemiddelde van 30,4 fouten per deelnemer was het een pittig dictee. Dat had auteur André van Stek niet verwacht. Nog in de pauze hadden de elf mensen van de nakijkploeg hem laten weten dat zij de tekst niet al te lastig vonden. En het moet gezegd: wie het Roze Boekje duchtig had doorgenomen, kwam het dictee zonder te veel kleerscheuren door. Van de 31 deelnemers struikelde een flink deel over jpegje, wat niet gelezen moet worden als een initiaalwoord maar als een letterwoord. Ook beruchte uitglijrisico’s als trucs in een trukendoos, heg noch steg en canaille brachten menigeen aan het twijfelen. Mooie vondst: […] er wordt gejijd en gejoud, terwijl uen soms veel sympathieker overkomt.

Winnares Jaquet mag het komende jaar elke maand vijftien euro aan boeken uitgeven in de Hardenbergse boekhandel. De wisseltrofee blijft in haar bezit (‘thuis op mijn bureau, want daar werk ik het vaakst’) tot de volgende editie van het dictee.

Reacties zijn gesloten.